Istraživanja: Suhomesnati proizvodi mogu biti opasni po zdravlje

suhomesnato
pixabay.com

Konzumacija više od četiri sendviča sa suhomesnatim proizvodima nedeljno može da bude opasna po zdravlje, naročito kod astmatičara, pokazala je studija sprovedena na 1000 francuskih ispitanika.

Naučnici veruju da previše mesnih prerađevina u ishrani može da ima naročito opasno dejstvo na astmatičare zbog aditiva natrijum nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobijenih preradom mesa, prenose mediji.

 

Natrijum nitrit čini da suhomesnati proizvodi zadrže crvenu boju, a poznato je da veće količine u organizmu mogu da ometaju transport kiseonika u krvi i ćelijama.

Njihova konzumacija može da oteža normalno funkcionisanje disajnih puteva, ali naučnici kažu da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja pre donošenja konačnih zaključaka, i u međuvremenu savetuju konzumiranje zdrave hrane i raznovrsnih namirnica, poput mediteranske dijete.

Mesne prerađevine se već dugi niz godina povezuju sa rakom, pa naučnici savetuju da dnevno ne konzumirate više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, odnosno ne više od jedne kobasice i jednog režnja slanine.

Francuski naučnici su pratili navike ispitanika u ishrani od 2003. do 2013. godine. Polovina ispitanika je bolovala od astme, a kod ostalih volontera i u kontrolnoj grupi nije zabeleženo takvo stanje.

Studija se fokusirala na vezu između simptoma astme – osećaj nedostatka vazduha sa fenomenom i bez fenomena stertoroznog disanja (glasno, čujno disanje u vidu šištanja), pritiska u grudnom košu sa osećanjem naduvanosti pluća, napada suvog kašlja – i konzumiranja dva režnja šunke, jedne kobasice i dva režnja salame.