ISTRAŽIVANJE KOJE JE ŠOKIRALO ČAK I NAUČNIKE: Ova namirnica NE GOJI, već UNIŠTAVA masne naslage!

Da li ste ljubitelj mediteranske ishrane? Sada još više možete da uživate u pastama, jer naučnici imaju dobru vest za vas!

Hrana
Sklathill via Foter.com / CC BY-SA

Testenine su poslednjih godina na lošem glasu, baš kao i hleb i smatraju se neprijateljima vitkog struka.

Tako ne misli “Pastalovers” koji na svom Instagram profilu često deli fotografije raznih pasta-specijaliteta!

View this post on Instagram

Fusilli with Zucchini and Ricotta by @vannisa_biggio A healthy dish without sacrificing taste🌿

A post shared by Pasta Lovers of Instagram🍝 (@pastamylove) on


Međutim, naučnici kažu da je to mit i da one zapravo pomažu u gubljenju kilograma. Naime, ako je testenina uključena u mediteransku ishranu, bogatu povrćem i maslinovim uljem, zapravo se povezuje sa blagim smanjenjem indeksa telesne mase, piše Newsweek.

U studiji koju su sproveli italijanski naučnici, analizirana je ishrana više od 23.000 ljudi iz dva regiona u Italiji. Učesnici su zapisivali sve što su jeli u dnevnik ishrane, a zatim odgovarali na pitanja istraživača. Količina testenine koju su unosili na dnevnoj bazi je standardizovana i poređena sa njihovim indeksom telesne mase, kao i obimom struka i kukova.

Ispostavilo se da pasta ne utiče na gojenje, nego da čak doprinosi mršavljenju. Vođa studije Đorđo Punis kaže da podaci pokazuju da testeninu nikako ne treba eliminisati iz tanjira.

“Mediteranska ishrana bazirana na umerenosti u konzumaciji i poštovanju raznovrsnosti namirnica, dobra je za vaše zdravlje”, zaključio je on dodajući da su testenine njen sastavni dio kog se ne treba odricati.

Treba imati u vidu da “umeren” obrok treba da sadrži oko 50 do 65 grama testenine. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nutrition and Diabetes”.

Sigurni smo da paste koje preporučuju sa Instagram profila Pastamylove su pravi raj za oči, ali i za stomak, jer ne moramo više da brinemo o masnim naslagama!