Istraživanje napravila učiteljica: Ovaj način pranja ruku ubija najviše bakterija

Pranje ruku je jedna od najvažnijih stavki prevencije gripa i prenosa virusa.

pixabay.com

Iako se o tome uči još u najranijem uzrastu, suviše je apstraktno objasniti koliko bakterija i virusa zapravo nosimo na rukama. Zato je učiteljica Džarali Anis Metkalf iz Ajdaha u razredu sprovela eksperiment koji je propratila tekstom i fotografijama.

– Uzeli smo hleb produžene svežine i rukama dodirivali parčiće. Samo jedno parče nismo dotakli, drugo smo dirali neopranim rukama, treće rukama koje smo oprali gelom za dezinfekciju, četvrto rukama koje smo oprali samo sapunom i vodom. A zatim smo uzeli još jedno parče i njime prešli preko laptopa u učionici. Rezultati: Ogavno! – rekla je učiteljica.

Razvoj su pratili oko tri nedelje

Učiteljica je dodala da spremačice u školi redovno čiste laptopove, ali za potrebe ovoga eksperimenta to nisu učinile.

Nakon što su odradili eksperiment, hleb su spakovali u kese za zamrzivač, zatvorili i čekali da prođu tri nedelje.

– Da smo hleb izložili vazduhu, eksperiment bi se brže završio. Kriške hleba koje su bile izložene bakterijama i virusima brže su postale buđave u odnosu na one koje smo dodirivali opranim rukama i gelom za dezinfekciju. Tu se buđ razvijala, ali sporije – objasnila je učiteljica.

Metkalf je napisala da joj je dozlogrdilo da stalno bude bolesna i pozvala je svoje pratioce na društvenim mrežama da češće peru ruke i da podsećaju svoju decu da čine isto.

Istakla je i da gel za dezinfekciju ne može nikada da bude adekvatna zamena za sapun i vodu.

– Bacili se šire jako brzo. Bez obzira na to koliko im često to govorite ili ih učite da peru ruke, deca to možda neće učiniti kako treba – upozorila je ona.

Dodala je i da bolesna deca treba da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje zaraze.