IZAZIVAJU GORUŠICU, LOŠ SAN I VIŠAK KILOGRAMA: Šest namirnica koje NIKAKO ne treba jesti za večeru

Pazite šta jedete.

Hrana
Pixabay.com

Ako pokušavate da se hranite zdravije, onda postoje određene namirnice kojih bi trebalo da se klonite za večeru. Konzumacija određene hrane može uzrokovati gorušicu, onemogućiti vam dobar san ili sprečiti vas da smršate. Dakle, nutricionisti tvrde da izbegavate ovih šest namirnica, piše Insider, a prenosi večernji.hr.

Skrobna hrana

Krompir, testenina i pirinač primeri su skrobne hrane koja se vrlo često jede za večeru, međutim, nutricionistkinja Trejsi tvrdi da se ta hrana jednostavno metaboliše do šećera i stvara povišeni šećer u krvi i insulin. To nije dobro jer se neće sagoreti za energiju, već će se skladištiti kao mast.

Začinjena hrana

Iznenađujuće, začinjena hrana nije dobra za večeru. Nutricionistkinja Karen Z. Berg rekla je da takva hrana može uzrokovati gorušicu, a pogotovo ako ćete leći nadugo nakon što je konzumirate.

Jednostavni ugljeni hidrati

Iako ugljeni hidrati mogu biti dobri za vas, obično ih nije dobro jesti uveče. Stručnjak za ishranu Kiron Foster objasnio je da je to hrana s visokim glikemijskim indeksom, što u osnovni znači da se brzo apsorbuje u krvotok. Dakle, ako ne vežbate i ne trošite te šećere kao izvor goriva, pretvoriće se u masnoću i ostati u telu, čime će se povećati i težina. To uključuje namirnice poput krompira, testenine, pice, kolača, gaziranih pića, voćnih sokova, hleba, sirupa itd.

Masna hrana

Koliko god masna hrana bila zadovoljavajuća, posebno nakon dugog dana, trebalo bi da se oduprete iskušenju da je pojedete za večeru. Berg je objasnila da ovu hranu treba ograničiti kao deo zdrave ishrane, ali više noću jer se teško vari i ostavlja trag na vašem gastrointestinalnom traktu.

Alkohol

Nutricionistkinja Berg kaže da konzumiranje alkohola može učiniti da ogladnite i žudite za ugljenim hidratima. Zauzvrat, to može dovesti do prejedanja, što će vam samo pogoršati noć. Takođe, iako alkohol može pomoći da zaspite, istraživanja pokazuju da značajno smanjuje ukupni kvalitet sna.

Čokolada

Iako skoro svi vole da pojedu čokoladu za desert, Berg tvrdi da ima kofein i da vas može sprečiti da zaspite.