IZBACITE GA IZ KUĆE: Bebi puder je ozbiljno OPASAN PO ZDRAVLJE, evo šta se može koristiti UMESTO NJEGA

bebi puder
Flickr

Mnogi ljudi kada se spomene bebi puder pomisle na nešto lepo, mekano, mirišljavo, međutim, nije sve baš tako. Bebi puder ima i svoju mračnu stranu, a mi smo tu da vas upozorimo na nju.

 

Naučnici su još od 1960. godine upozoravali na njene opasnosti, ali bi se reklo da se o tome nedovoljno govori. Dečji puder se oduvek koristio za apsorpciju vlage na koži, smanjenje iritacija i nadraženosti, a zapravo može izazvati opasna oboljenja kao što su rak pluća i jajnika, pa i probleme sa disajnim putevima.

Čak i da ga ne koristite u originalnom izdanju, loša vest je da se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima kao što su gelovi za tuširanje, ruževi, maske za lice, dezodoransi itd.

Zbog čega je loš?

Sigurno ste čuli da se bebi puder još zove i talk. Talk je zapravo magnezijumov silikat koji u tragovima može sadržavati aluminijumov silikat. On se kopa u neposrednoj blizini opasnog azbesta, koji ima kancerogena svojstva, a zabranjen je u više od 50 zemalja u svetu. Ono što i sami možete zaključiti jeste da je bebi puder u većini slučajeva kontaminiran azbestom!

Bolesti koje može da uzrokuje:

Rak jajnika

Rak pluća

Plućna talkoza (manifestuje se teškim kašljem i otežanim disanjem, moguće trajno oštećenje pluća) i tegobe disajnog sistema

Granulomatoza.

Na svu sreću, postoje prirodne i zdrave zamene za ovaj puder, a to su:

Soda bikarbona

Kukuruzno brašno i tapioka – odlične kod ublažavanja nadraženosti kože

Domaća krema za osip od pelena – samo pomešajte neven, šea buter, pčelinji vosak i kokosovo ulje

Magnezijumovo ulje – ima zaceljujuća svojstva, dobro je i za pelenski osip i generalno iritacije na koži.