IZBACITE IH IZ ISHRANE: Ove namirnice TRUJU VAŠE TELO

Voda
Pixabay.com

Konzumiranje ovih namirnica sa sobom nosi i veliki rizik od trovanja.

 

Advokat Bil Marler je prestao da jede određenu hranu nakon što je proveo više od 20 godina radeći na sudskim sporovima vezanim za trovanje hranom, piše Stil. U časopisu Food Poisoning Journal objavio je članak objašnjavajući koju je hranu izbacio iz svog jelovnika. I to sve nakon što je u slučajevima za svoje klijente koji su se razboleli od pokvarene hrane dobio više od 600 miliona dolara.

Zbog toga i na temelju iskustva tvrdi kako sirove školjke, sirove klice kao i nekuvana jaja spadaju u samo neke od namirnica koje ne vredi konzumirati.

Sirove školjke

Sve češće su bolesti vezane uz konzumaciju školjki. Nažalost, tome je razlog i globalno zagrevanje koje je odgovorno za zagrevanje mora. Naime, mikroorganizmi rastu kako se more zagreva, te se ti isti mikroorganizmi talože u školjkama.

Prethodno isečeno voće i povrće

Možda je isečeno voće ili povrće praktično, pogotovo ako ste lenji i odgovara vam kada je neko obavio deo posla umesto vas. Ali, imajte na umu kako je veći rizik od zaraze ako je više ljudi uključeno u proizvodnju hrane.

Sirove klice

Klice su čest uzrok zaraze, a često prenose salmonelu i escherichiu coli.

Slabo pečeno meso

Kako bi se uništile bakterije meso treba pripremati na 160 stepeni!

Nekuvana jaja

Sve što možemo reći je – salmonela. Marler smatra kako su manje šanse da se otrujete od sirovih jaja nego pre 20 godina, ali nemojte rizikovati.

Nepasterizovano mleko ili sok

Pasterizacija smanjuje sadržaj vitamina i ubija korisne bakterije te uništava enzime. Ali, Maler tvrdi, kako “sirova” pića mogu biti opasna, a da pasterizacija nije opasna. Kaže kako se povećava rizik od zaraze bakterijama, virusima i parazitima ako se preskače postupak pasterizacije.