O njenoj lekovitosti pisao je i čuveni Knajp, nemački pučki lekar.
On je čak preporučivao da je ljudi posade na svojoj okućnici. Od ove lekovite biljke najpre se upotrebljava cvet, koji se suši za čaj. Cvetovi, namenjeni sušenju za čaj, beru se dok se još nisu sasvim otvorili.
Zova pomaže kod raznih bolesti
Delovanje čaja od zove ceni se zbog jačanja odbrambenih snaga organizma i kao izvrsno sredstvo za znojenje, koje uvek treba imati pri ruci čim se pojave prvi simptomi gripa ili prehlade.
Dve šolje vrućeg čaja od zove dovoljne su da podstaknu organizam na znojenje, pri čemu se izbacuju otrovi iz tela i sprečava razvoj gripa i prehlade. Isti efekat možemo postići uz čaj od jednake količine cvetova zove i lipe, koji će još pripomoći kod upale grla.
Bobice zove podstiču izmenu stvari u organizmu i posebno su delotvorne kod raznih reumatskih bolesti i neuralgija. Kašu ili pekmez od bobica zove pravimo tako što bobice kuvamo s medom (u razmeti 1:1).
Recept za čaj od zove
Vrhom puna kašičica suvih cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno 10 minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije i odmah legne u krevet, te se dobro pokrije.
Sirup od zove
SASTOJCI:
- 30 velikih cvetova
- 2 kg kvalitetnog meda
- 3 litra vode
- sok od 3 limuna
PRIPREMA:
Cvetove zove prelijemo sa 3 litra vode i pustimo da odstoji oko 24 sata. Procedimo i dodamo med. Kuvamo na laganijoj vatri oko 4-5 minuta, uz često mešanje, dok ne provri. Maknemo s vatre, dodamo sok od 3 limuna i sipamo u pripremljene boce.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu.