Izbegavanje namirnica može biti pogubno po vaš organizam i zdravlje

U vremenu u kom su diijete postale trend i gde su proizvod bez šećera i glutena smatraju normalnim, većina namirnica se više ne konzumiraju. Mi vas podsećamo zašto je bitno da jedemo raznovrsno, kao što su naše bake radile u našim godinama.

Sve namirnice su hranljive

Kada eliminišete meso iz ishrane budite sigurni da bi trebalo da sve hranljive materije iz proizvoda životinjskog porekla morate nadoknaditi drugim namirnicama. Zato možete izbaciti prerađenu hranu, ali ne i hleb, meso, ribe, povrće, med… jer sve ove namirnice imaju svoju namenu i ukoliko ih konzumirate periodično, ne bi vam naškodilo.

Niko neće želeti da ruča sa vama

Izbegavanjem standardnih namirnica za ishranu prijatelji vas neće više zvati na večere i druženja. Kada jedemo sa prijateljima palačinke ili kolače, istovremeno i tračarimo i održavamo prijateljstvo. Ukoliko vi samo preferite salate, vašem društvu će biti neprijatno i oni vas više neće zvati na palačinke ili visokokaloričnu ishranu.

Treba da zadovoljite svoju želju za hranom

Ukoliko vam organizam „gori” od želje za čokoladom, a vi se suzdržavate, doćićete u situaciju da odjednom pojedete i do 300 grama ove poslastice. To je pravi šok za telo, zato je bolje da svoje svakodnevne želje za slatkišima potkrepite sa manjom količinom hrane.

Raznovrsnost je najvažnija

Ne koristite jednolične dijete, koje preporučuju konzumiranje određenih namirnica. Ukoliko jedete samo jedno povrće ili voće, organizam ne može da dobije potrebne i hranljive materije kako bi bio zdrav. Njemu su potrebi vitamini, dobre masti i što raznovrsniji proizvodi, da biste bili zdraviji.

Izbacivanje namirnica vas neće učiniti zdravijim

Nećete biti zdraviji ukoliko izbacite neke namirnice, a ubacite neke ne tako zdavije proizvode. Kada izbacite čokoladu, ješćete čips koji je možda i opasniji po vaše zdravlje od same čokolade.

Jednostavno nije održivo

Zgodna linija neće nužno nastati ako se odreknete mesa i ugljenih hidrata. Do vitkog stasa se dolazi planiranjem i sto odsto posvećenosti u nekom zdravom izbegavanju hrane, a ne totalnim eliminisanjem hranljivih proizvoda.