IZBEGNITE “JO-JO” EFEKAT: Tri trika da figuru dovedete do savršenstva

Kako da se oslobodite viška kilograma i sprečite da se oni vrate? Evo odgovora!

pixabay

Za sagorevanje masnih naslaga ne morate da se podvrgnete strogim dijetama i iscrpljujućim vežbama u teretani.

Što je najvažnije, takvo naglo gubljenje kilograma može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, a najgore je što se brzo izgubljena težina brzo i vrati.

Ciklično gubljenje i dobijanje kilograma, poznato kao “jo-jo efekat” može da bude izuzetno opasno za organizam.

Naime, on za posledicu ima stalno povećanje procenta telesnih masnoća jer se telo bori da očuva energiju spremajući se za novi pad kad počnete gladovanje.

Takođe, kad težinu vraćate, masne naslage se više grupišu oko struka pa vi sve lošije izgledate jer dobijate veći stomak.

Što je još opasnije, to je – zapravo – visceralna mast – ona koja opterećuje i ugrožava unutrašnje organe.

Zato se mnogo više preporučuje da kilograme gubite postepeno, bez dijete!

Kako to da postignete? Predlažemo tri dobra trika, a na vama je da odaberete one koji vam najviše odgovaraju.

1. ZAMENITE NAMIRNICE INTEGRALNIM VERZIJAMA

Pri izboru hrane i pića obično se rukovodimo ukusima i oblicima, pa čak i pakovanjima hrane. Tako keks posmatramo kao “laki doručak” pa pojedemo pola paketića misleći da je to bolje od prženih jaja i slanine.

Prevedite sadržaj svoje korpe za kupovinu u prodavnici u istinske sastojke. Videćete da je taj keks zapravo najviše šećer, a da biste u prženim jajima dobili i belančevine, masnoće ali i vitamine iz prirodnih izvora.

Ako se pribojavate masnoća, pojedite kuvana jaja. Ono što je važno, to je da obrok što integralnije zadovolji potrebe organizma za hranljivim materijama. Posle ovakvog doručka bićete dugo siti, a posle keksa – vrlo brzo ponovo gladni!

Ako volite hleb i ne možete bez njega, jedite – ali integralni hleb! Zaboravite bele kifle i peciva, one daju bezvredne kalorije.

Ako volite meso, jedite – ali čistu šniclu! Zaboravite mlevena mesa i razne prerađevine, uz njih ćete dobiti samo još mnoštvo nepotrebnih a ponekad i vrlo nezdravih sastojaka.

2. POJAČAJTE UNOS POVRĆA I VOĆA

Mnogo ljudi zanemaruje značaj svežeg povrća uprkos svim medijskim kampanjama.

Zato ne iznenađuje što se svi na dijeti bavimo onim što NE SMEMO da jedemo, pa se zato iscrpljujemo i gladujemo. Bolje bi bilo da se više bavimo onim što smemo da jedemo i sebi za užinu spremimo veliku činiju salate a ne da se tešimo grickalicama.

Kad god možete, voće zamenite povrćem i nemojte tražiti izgovore u tome da je voće praktičnije i zgodnije da ga ponesete na posao.

Oljuštite sebi na brzinu par šargarepa ujutru i stavite ih u kesicu, pa ponesite u torbi. Spakujte jednu celu papriku, parčence glavice kupusa. Polako žvaćite i uživajte u svežini ukusa pa ćete se vrlo brzo navići na ovakve “poslastice”.

3. PAŽLJIVO BIRAJTE VREME OBROKA

Sve je više istraživanja koja pokazuju da skraćivanje ukupnog perioda posvećenog obrocima u toku ciklusa od 24 sata može da pomogne da se oslobodimo viška kilograma.

Ako ste do sada doručak jeli oko 8 sati ujutru, a večerali u 10 ili 11 sati uveče, vreme je da probate drugačiju satnicu.

Dijetetičari preporučuju da skratite vreme dotoka kalorija u organizam na osam ili deset sati. To znači da kasnije doručkujete i što ranije večerate.

Ovakav ritam može da promeni rad stvaranja hormona koji podstiču apetit i doprinose stvaranju masnih naslaga.

Naravno, ako uz ova tri saveta dodate i pojačanu fizičku aktivnost, kao i bar minimalno smanjenje svojih porcija, sigurno je da će gubitak kilograma biti možda nešto sporiji ali će rezultati biti zdraviji i trajniji.