Izbegnite opasnu grešku: Saznajte kako da razlikujete sremuš i mrazovac

Ako volite da sami berete samoniklo bilje, izbegnite kobnu grešku uz pomoć ovih saveta.

Region je ovih dana potresla vest da su četiri pacijenta hospitalizovana, a jedan umro od posledica trovanja mrazovcem. Kobna greška se ne dešava prvi put, svakog proleća se u medijima ponavljaju priče o ovoj opasnoj zabuni. Naučite kako da razlikujete ove dve biljke:

Sremuš (medveđi luk, divlji luk, crijemuš(a), srijemuž), lat. Allium ursinum, je biljka iz porodice lukova. Ima veliku hranljivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. Sremuš je proglašen za biljku Evrope, i dobar je za snižavanje krvnog pritiska, holesterola, i uopšte pročišćavanje organizma:

Mrazovac ima alkaloid koji se zove kolhicin, a koji je izuzetno jak ćelijski otrov. Posebno je nezgodno što se kod trovanja ovom biljkom prvi simptomi javljaju tek 24 sata nakon što je kolhicin ušao u probavni sistem i krvotok – neki od tih simptoma su osećaj ljutine u ustima, žeđ i povraćanje nakon čega sledi jaka dijareja i paraliza centra za disanje.