Izbor lekara: Bolje smrt nego hemoterapija

Iako je savetuju svojim pacijentima obolelim od raka, većina lekara izbegla bi hemoterapiju, jer su svesni da takvo agresivno lečenje često postaje veći teret od same bolesti.

Verovali ili ne, naučno je dokazano da se većina lekara, da oboli od terminalne faze neke, bolesti poput uznapredovalog zloćudnog karcinoma, ne bi podvrgnula agresivnim lečenjima poput hemoterapije, iako to sugerišu svojim pacijentima, piše Dejli mejl.

Tako je barem utvrdilo istraživanje Stenford univerziteta, objavljeno u časopisu “Plos ONE”, u kojem se otkriva da bi 88,3 odsto doktora izabralo da ih ne drže na aparatima za veštačko održavanje života, niti da ih reanimiraju u slučaju srčanog zastoja.

Ova studija ujedno je nastala kao reakcija na novi američki zakon kojim je pacijentima omogućeno da imaju više kontrole u odlučivanju o zadnjim danima svog života. U studiju je bio uključen 1081 doktor, kojima su 2013. godine postavili različita pitanja, ali i 790 doktora iz Arkanzasa koji su još 1989. odgovorali na ista ta pitanja. Za tih 25 godina stavovi lekara nisu se mnogo promenili.

Većina njih izbegla bi teške terapije poput hemoterapije, jer su svesni da lečenje koje produžava život najčešće postane veći teret od same bolesti, kako za pacijenta, tako i za njegovu porodicu.