IZGLADNJIVANJE NIJE REŠENJE! Najzdraviji način da povratite balans organizmu ako ste se PREJELI

Ako ste proteklog vikenda pojeli koje parče pice više ili ste preterali s pićem, vrlo verovatno osećate grižu savesti.

Stomak Debljina
Freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Mnogi ljudi se osećaju krivo zbog toga kad nezdravo jedu, ali treba znati da je povremeno prejedanje potpuno normalno. Nema razloga za brigu ako se za Božić, rođendan ili pokoji vikend opustite više nego inače. Dijetetičarka Melisa Meier otkrila je kako prevazići krizu i oporaviti se nakon vikenda tokom kojeg ste možda pojeli više nego što ste trebali.

Objasnila je da je prvi korak zaboraviti da se to dogodilo.

Umesto da se grizete zbog toga što ste pojeli, najbolja stvar koju možete učiniti je da na to zaboravite. Nemojte se izgladnjivati da biste brže sagoreli višak kalorija jer će vas to samo dovesti u iskušenje. Nastavite normalno dalje sa životom i jedite uobičajeno – kaže Meier.

Idući korak je fokusirati se na zdrave navike.

Nema potrebe za samokažnjavanjem. Svoje obroke ispunite nutritivno bogatim namirnicama kao što su voće, povrće i cele žitarice – savetuje ona.

Meier smatra da je najvažnije imati zdrav odnos prema hrani, piše jutarnji.hr. Kad idući put dobijete želju da pojedete nešto što se ne nalazi na vašem svakodnevnom jelovniku i sadrži više kalorija, upitajte se jeste li zaista gladni.

Možda će želju smiriti topla kupka, možda vam je samo dosadno. Pitajte se želite li zaista da pojedete kesicu bombona ili ih jedete samo zato što su vam na dohvat ruke. Na kraju, ako se odlučite da se počastite, neka to bude nešto u čemu zaista uživate. Sedite i jedite bez ometanja, fokusirajte se na ukus, aromu i teksturu hrane. Ne samo da ćete više uživati, nego ćete i usporiti i sprečiti još jedno prejedanje – zaključila je