IZLEČITE SE LAKO, JEFTINO I PRIRODNO: Napravite PASTILE za grlo i rešite se UPALE i PREHLADE!

Prehlada
Pixabay.com

Sezona gripa je i te kako počela, a to znači da upaljeno grlo treba nekako umiriti. Kako ne biste trošili novac na razne lekove, jeftinije i zdravije je da sami napravite pastile koje će vam olakšati probleme sa grlom.

 

Vrlo je jednostavno, a pritom i potpuno prirodno. Vaše grlo će vam biti zahvalno, a evo kako da ih napravite.

Sastojci:

– 1 šoljica vode u kojoj se potapa ljekovito bilje, sveže ili suvo (kadulja, majčina dušica, koren sleza, sleza, kamilica i menta).

– 1 /2 šoljica meda

Postupak:

Prokuvajte količinu vode koja stane u dve šoljice, pa u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja zavisi od vas, ali jedna kašičica od svakog bilja je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se kuva 20 minuta, pa ga zatim izvadite izposude za kuvanje.

U drugu posudu za kuvanje nalijte jednu šoljicu vode u kojoj se kuvalo bilje i 1/2 šoljice meda. Temperaturu namestite na srednju jačinu.

Mešajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dosegne 150 stepeni Celzijusa.

Možete proveriti da li je smesa gotova tako što ćete uzeti mali komadić smese i spustiti ga u ledenu vodu kako biste videli da li će se odmah stvrdnuti. Taj komadić treba da bude dovoljno čvrst da se može razbiti ako ga ispustite na kuhinjsku podlogu.

Takođe, možete prestati s kuvanjem onda kada vidite da je smesa počela da peni i da se odvaja. Tada je bitno brzo skloniti posudu s vatre, kako smesa ne bi zagorela.

Smesu zatim prebacite u pleh koji ste pre toga namastili kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaknuti i brzo oblikovati kao pastile.

Zatim oblikovane pastile prebacite na papir za pečenje kako bi se u potpunosti ohladile, pa ih pospite šećerom u prahu kako biste sprečili da se slepe jedna za drugu.