IZNENADIĆE VAS MIŠLJENJE GINEKOLOGA: Ova INTIMNA FRIZURA je najzdravija!

lepota
Pixabay.com

Trendovi intimnih frizura dolaze i odlaze, a ginekolozi su konstatovali koja je od njih najzdravija.

 

Brazilka, puni grm, podšišano, stilizovano – kad je reč o stidnim dlakama, svaka žena ima neki svoj omiljeni stil. Međutim, da li neki od njih pruža više zdravstvenih benefita od ostalih?

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da što je više dlaka “tamo dole” – to bolje! U istraživanju je ispitano više od 7.500 muškaraca i žena o navikama vezanima za stidne dlake. Naučnici su otkrili da je bilo koja vrsta “doterivanja” povezana sa većim rizikom od polno prenosivih bolesti – poput herpesa, HPV-a, gonoreje i hlamidije.

– Stidne dlake postoje kako bi zaštitile kožu oko delova vagine, jer je koža tamo veoma osetljiva – kaže dr Donika Mur, ginekolog i predsednica “Safir Vumens Helt Grup”.

Takođe, ona kaže da gust sloj dlake deluje poput štita, odnosno sprečava iritaciju intimnih delova do koje može da dođe trljanjem o grubu tkaninu.

S druge strane, dr Meri Džejn Minkin, profesorka na Jejlu, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugog. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugerišu kako stidne dlake treba da ostanu neukroćene kakve jesu.

– Nema puno podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprečavaju trenje, kao i prljavštinu da dopre do genitalija. S razlogom imamo dlake na genitalijama – navodi ona.

Međutim, ipak postoji jedna “mana” kad je reč o gustim, nedirnutim stidnim dlakama: veća je verovatnoća da dobijete stidne vaši. Od kada se češće otklanjaju stidne dlake, broj slučajeva sa stidnim vašima je strašno opao, kaže dr Mur.

Kako bi iskoristile zaštitne prednosti „punog grma“, a da se ne osećate se kao pećinska žena, možda je dovoljno da samo malo podšišate stidne dlake, umesto da ih brijete, uklanjate voskom ili laserom?