Priroda nam je dala lek za sve zdravstvene probleme, a jedan od njih raste u vašoj blizini i spasiće vas kod nesanice, nervoze, bolova...

 

To je, verovali ili ne, obična zelena salata! 

Zelena salata sadrži najvredniji sastojak salate, laktukarij (mlečni sok). Najviše ga ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i u “srcu” salate, dakle u onim svetlijim ili belim delovima. Taj neškodljivi sastojak deluje na ublažavanje bola, smirivanje nerava, a deluje i uspavljujuće.

Stari Rimljani su taj mlečni sok koristili da bi se na suncu zaštitili od opekotina, a listove su stavljali na gnojne rane.

Pored toga, zelena salata jača imunitet, neutrališe želudačnu kiselinu, podstiče rad bubrega i pomaže kod izbacivanja viška tečnosti iz tela. Takođe, sveži listovi pomažu kod otečenih zglobova i kod raznih upala na koži.

Divlja zelena salata je takođe lekovita, ali treba je koristiti pažljivo! Ona je fantastična prirodna alternativa tabletama protiv bolova, a čak može da zameni neke lekove za anksioznost.

To je visoka lisnata biljka koja može da ima male žute pupoljke. Ako je iseckate, primetićete da u sebi sadrži belu tečnost nalik mleku. Upravo to mleko može da umanji bol. Ali, treba se strogo držati količine navedene u narodnim receptima jer, ako se pretera, može biti otrovna.