IZNENAĐUJUĆE SAZNANJE: Stres i nije tako loš, od njega se DUŽE ŽIVI

stres
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Verovali ili ne, stres nije uvek loš. Ako ga dozirate kako treba, može i pozitivno uticati na vaše zdravlje i životni vek.

 

Mala doza stresa ponekad je dobrodošla – može da uspori starenje, smanji rizik od demencije i produži nam životni vek, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Američki naučnici utvrdili su da kad su ćelije pod “blagim pritiskom” protein koji ih gradi postaje snažniji, a stručnjaci kažu da je reč o “strategiji preživljavanja”, odgovoru organizma koji se javlja kao reakcija na stres.

Ipak, visok nivo stresa povećava rizik od kardiovaskularnih i drugih ozbiljnih bolesti. Ranija istraživanja pokazala su da hronični stres telo izlaže nezdravom, hronično povišenom nivou hormona stresa, adrenalina i kortizola, a povezan je i sa promenama u načinu na koji krvni ugrušci povećavaju rizik od infarkta.

Ovi nalazi su do sada bili nepoznati. Zna se da je dugotrajan stres štetan, ali ovo istraživanje pokazalo je da na malu dozu stresa organizam reaguje ‘strategijom preživljavanja’, što je zaista dobro – objašnjava dr Ričard Morimoto sa Nortvestern univerziteta u Čikagu.

Tokom istraživanja pokazalo se da mitohondrije, delovi ćelije koje su nešto kao “ćelijske elektrane” zadužene za proizvodnju energije, kad je organizam pod stesom, ojačavaju proteine koji ih grade. To istovremeno “potiskuje” oštećenja koja mogu da izazovu niz degenerativnih bolesti, uključujući demenciju, Hantingtonovu i Parkinsonovu bolest, prenosi “Dejli mejl”.

Ovi eksperimenti vršeni su na pantljičarama, ali naučnici smatraju da se nalazi mogu odnositi i na ljude.

Naša otkrića nude nam sasvim novi pogled na starenje, kao i nove strategije za sprečavanje ili ublažavanje molekularnog propadanja koje dolazi sa godinama. Cilj budućih istraživanja biće pokušaji da se otkriju načini ne da ljudi žive duže, već da budu zdravi što duže – kaže dr Morimoto.