Izuzetno štetne: Kreme za sunčanje sa ovim sastojcima odmah bacite u kantu za đubre

Sve više ljudi koristi industrijske kreme i losione da bi se zaštitili od raka kože, ali stopa ove bolesti raste.

Environmental Working Group (EWG) ove je godine objavio rezultate istraživanja u kojima je otkrio da 75 posto od 2.000 ispitanih krema i losiona sadrži štetne hemikalije, koje povećavaju rizik od raka i drugih bolesti.

U izveštaju piše da “mnogi sastojci krema za sunce ulaze u krv, a neki od njih imaju toksične sastojke. Neki od njih pod sunčevom svetlošču oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, drugi deluju kao estrogen te remete hormone, a nekoliko ih može izazvati alergijske reakcije i nadražiti kožu.”

Nedavno je istraživanje objavljeno u reviji Environmental Science Technology takođe pokazalo da su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje – oksibenzon, metoksicinamat i PABA – estrogenske hemikalije povezane s rakom, piše “Alternativa za vas”.

Naučnici iz CSIRO laboratorija su dokazali da nano-čestice metalnih oksida, koje sadrže kreme za sunčanje, mogu dospeti u ćelije kože i oštetiti njihov DNK.

Izveštaj ABC-a (Australian Broadcasting Corporation) o potencijalnom riziku korišćenja losiona za sunčanje sa SPF zaštitom navodi sledeće: “Donedavna, nanotehnologija se smatrala revolucionarnom, pomaže u opskrbaljavanju čistom vodom, uklanjanju virusa i bakterija, povećavanju roka trajanja namirnica…”

Međutim, budući da se ova tehnologija počela naveliko koristiti, pojavilo se pitanje o tome jesu li nano-čestice zaista bezopasne za ljudsko zdravlje i okolinu?

Naučnici upozoravaju da mlada, prestara ili oštećena koža može lako da apsorbuje nano-čestice titan-dioksida i cink-oksida, koje sadrže mnoga sredstva za sunčanje.

U laboratorijskim uslovima, čestice metalnih oksida prodirale su u ćelije kože i oštetile njihov DNK.

Uskoro CSIRO planira da testira losione za sunčanje direktno na ljudima, da bi potvrdili koliki se procenat nano-čestica zaista apsorbuje u kožu tokom vremena provedenog na otvorenom.

Istraživanja nano-čestica će potrajati, a prave rezultate ćemo saznati tek za nekoliko godina.
Do tada naučnici preporučuju da izbegavate kozmetiku s nano-česticama. Zemlje Evropske Unije od 2013. godine moraju da istaknu na etiketama proizvoda sadržaj nanočestica.

Zato, čitajte etikete i izbegavajte sredstva za sunčanje koja sadrže:

– bilo koji sastojak označen sa -nano

– cinoksat

– dioksibenzon

– homosalat

– mentil antranilat

– metoksicinamat

– oksibenzon

– oktil saliciklat

– oktokrilen

– para amino benzoičku kiselinu

– paraben

– penilbenzimidazol