IZVOR ZDRAVLJA: Napravite domaći voćni liker i izlečite se od skoro svake bolesti! (RECEPT)

Kelti su verovali da će ovo drvo reći tajne čoveku koji želi da ih sasluša i nazivali su je "drvetom koje šapće". Grančice su se u prošlosti nosile kao zaštita od zlih sila.

pixabay.com

Spisak bolesti i tegoba koje leči nepravedno zanemareno drvo koje se nekada sadilo na gotovo svakom imanju zaista je pozamašan, a danas tek poneki zaljubljenici u oskorušu i dalje marljivo prave likererakije marmelade

Hrana i lek, oskoruša je nekada bila dobri duh svakog imanja. Po ukazu Marije Terezije u svakom seoskom domaćinstvu je trebalo posaditi stablo oskoruše prvenstveno kako bi se sprečila glad, ali i zbog zdravlja dece. Danas se ovo gotovo zaboravljeno drvo može naći u starim voćnjacima ili vinogradima. Doduše, retko jer se teško razmnožava.

Kelti su verovali da će ovo drvo reći tajne čoveku koji želi da ih sasluša i nazivali su je “drvetom koje šapće”. Grančice oskoruše u prošlosti su se nosile kao zaštita od zlih sila.

Ta voćka se izdvajala od drugih svojom izdržljivošću – oskorušu ne napadaju insekti, niti bolesti. Blagotvornikiselkasti opori plodovi ne jedu se ubrani sa stabla. Potrebno je pričekati dok malo omekšaju i postanu slatkasti i ukusni.

U sveskama deka i baka mogu se pronaći recepti za likere i rakije kao i marmelade koje vraćaju energiju, podižu imunitet i leče od želudačnih i crevnih tegoba. U narodnoj medicini koristila se za sprečavanje zatvora, anemije kao i za jačanje srca i nervnog sistema. Komšije bi je jedni drugima „prepisivali“ i za vraćanje žuči u ravnotežu, čišćenje jetre i poboljšanje krvne slike. Preporučili bi je i za vraćanje pamćenja u formu kao i bolju koncentraciju.

Za oskorušu se smatra da budi strasti pa se koristila kao afrodizijak, ali i pomoć kod impotencije. Spisak bolesti koje plodovi oskoruše leče zaista je impozantan pa ne čudi da je bila obavezna u nekadašnjim kućnim apotekama, ali i receptima za pripremu porodičnih jela. Sušeni plodovi nekada su se mnogo češće koristili za lekovite čajeve, mleli su se u za brašno od kog se pekao hleb.

Dodavala se i u lovačka jela s mesom koja su se pripremala u posebnim prilikama. Posebno je na ceni rakija od oskoruše čija se cifra penje do vrtoglavih iznosa, a plodovi koji stežu usta dodavali su se i jabukovači.

Oskoruša je sada u sezoni, a od ubranih plodova možete napraviti rakiju koja će poslužiti kao lek ili delikatesa.

Recept za liker od oskoruša:

  • 500 g zrelih oskoruša
  • 100 g šećera
  • 3 kašike meda
  • rendana kora limuna
  • 2 kašičice cimeta
  • 3 zvezdasta anisa
  • 2 dl vode
  • 700 ml rakije

Priprema:

1. U veliku teglu stavite oprane oskoruše kojima ste odrezali peteljke.

2. U vodi kratko prokuvajte šećer, med, limunovu koricu i začine pa prelijte preko oskoruša.

3. Teglu zatvorite i stavite u ostavu na tri nedelji i svaki dan je protresite.

4. Procedite liker u čistu bocu i držite ga na hladnom.