Naučnici tvrde da samo četiri sata nakon što pojedete orahe ili pijete ulje od oraha, poboljšaće se nivo holesterola i fleksibilnost krvnih sudova.

Redovno uzimanje oraha ključno je za maksimalan učinak, tvrde naučnici.

Ukoliko jedete nekoliko oraha ili ulja od oraha četiri dana u nedelji značajno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Zdravstvene prednosti koje možete dobiti uvođenjem oraha u dnevno konzumiranje:

  • smanjuju veličinu struka za više od pola centimetara
  • smanjuju izglede za razvoj bolesti srca
  • podržava zdravlje mozga
  • niži holesterol
  • povišen broj spermatozoida kod muškaraca
  • smanjen rizik od dijabetesa
  • prevencija raka
  • jače i zdravije kose, kože i noktiju

U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lešnicima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima.

Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistaća i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha – rekao je vođa studije dr. Joe Vinson.

Lekovitost oraha

Čaj

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Efikasan je u lečenju rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.

Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja.

Sirup

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod spoljašnje primene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.