IZVOR ZDRAVLJA: Pojedite bar pet oraha dnevno i evo kakve vas promene očekuju

Najnovija istraživanja naučnika pokazala su da ako svaki dan pojedemo po šaku oraha, zaštićemo se od srčanih bolesti.

Orah
Pixabay.com

Naučnici tvrde da samo četiri sata nakon što pojedete orahe ili pijete ulje od oraha, poboljšaće se nivo holesterola i fleksibilnost krvnih sudova.

Redovno uzimanje oraha ključno je za maksimalan učinak, tvrde naučnici.

Ukoliko jedete nekoliko oraha ili ulja od oraha četiri dana u nedelji značajno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Zdravstvene prednosti koje možete dobiti uvođenjem oraha u dnevno konzumiranje:

  • smanjuju veličinu struka za više od pola centimetara
  • smanjuju izglede za razvoj bolesti srca
  • podržava zdravlje mozga
  • niži holesterol
  • povišen broj spermatozoida kod muškaraca
  • smanjen rizik od dijabetesa
  • prevencija raka
  • jače i zdravije kose, kože i noktiju

U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lešnicima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima.

Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistaća i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha – rekao je vođa studije dr. Joe Vinson.

Lekovitost oraha

Čaj

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Efikasan je u lečenju rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.

Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja.

Sirup

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod spoljašnje primene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.