Naučnici sa Univerziteta u Peruđu u Italiji su otkrili da jedna javuka dnevno može da smanji rizik od pojave pet vrsta kancera.

 

Stručnjaci su proučili 40 studija čiji su rezultati pokazivali da su jabuke skoro prepolovile rizik od raka pluća, creva, usta, probavnog trakta i dojke, prenosi Daily Mail.

Istraživači su sproveli najnoviju studiju kako bi otkrili da li jabuka, kao voće koje se najviše konzumira širom sveta, zaista igra značajnu ulogu u prevenciji od tumora.

Rezultati, objavljeni u žurnalu “Ishrana javnog zdravlja”, pokazali su da su oni koji često konzumiraju ovo voće manje izloženi riziku od pojave kancera,od onih koji ne konzumiraju.

“Zbog određene hemijske kompozicije i uključenih potencijalnih molekularnih mehanizama, neke vrste voća i povrća su direktno povezane sa rizikom od pojave kancera. Naš cilj je bila jabuka zato što je voće koje se najviše konzumira u Evropskim zemljama i zato što je bogat izvor fitohemikalija”, kažu istraživači.

Smatra se da ova prirodna biljne materija ima snažna antikancerogena svojstva. Istraživači navode da je najveći dokaz u slučaju raka pluća, gde su mnoge studije pokazale da jabuka ima zaštitni efekat.

Kada je reč o drugim vrstama kancera, kao što je kancer organa za varenje – želuca ili jednjaka, pojedine studije su pokazale da jabuka smanjuje i kod ovih vrsta, što je navelo istraživače da zaključe da su jabuke jedne od najmoćnijih dijetalnih oružja protiv smrtonosnih tumora.

Dalja istaživanja bi trebalo da pokažu uticaj jabuke na ostale anatomske lokacijeloading...