Redovna konzumacija ovih namirnice može dugoročno ojačati naš organizam i doneti brojne dobrobiti za naše zdravlje, bilo da ih umutimo u čaj ili jedemo u zobenoj kaši za doručak. Naučna istraživanja potvrdila su delotvornost ova dva perparata, posebno kada se koriste u kombinaciji.
Visok krvni pritisak i smanjen nivo dobrog holesterola dodatni su činioci koji mogu povećati rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, a med i cimet ih drže pod kontrolom.
Med je najpoznatija prirodna vrsta zaslađivača, koja sadrži mnoštvo enzima, minerala, vitamina C i B, nešto malo proteina, organskih kiselina i mnoštvo fenola i flavonoida, koji imaju antioksidativna svojstva. Cimet, takođe sadrži antioksidanse, ali i polifenole, flavonoide, minerale, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i vitamine A, C i B.
Cimet i med u kombinaciji imaju brojna lekovita svojstva, od kojih su najznačajnija ona antibakterijska, antioksidativna, antifungalna, antimikrobna, a deluju i protivupalno.
Smanjuju pojavu kardiovaskularnih bolesti
Mešavina cimeta i meda može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer direktno utiču na povišeni loš holesterol i trigliceride. Visok krvni pritisak i smanjen nivo dobrog holesterola dodatni su činioci koji mogu povećati rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, a med i cimet ih drže pod kontrolom.
Regulišu šećer u krvi
Konzumacija cimeta i meda posebno se preporučuje dijabetičarima jer regulišu šećer u krvi i mogu pomoći u prevenciji dijabetesa. Brojna istraživanja dokazala su kako cimet smanjuje nivo šećera u krvi jer povećava osetljivost na insulin i pomaže glukozi da dođe iz krvi u ćelije.
Usporavaju starenje
Oksidansi, odnosno slobodni radikali utiču na preuranjeno starenje našeg organizma, posebno kože. Zbog oksidansa ona godinama postaje osetljivija, pojavljuju se bore, gubi elastičnost, napetost i prirodnu masnoću pa je sklonija upalama.
Antioksidansi u medu neutraliziraju oksidanse i tako eliminišu oksidativni stres, a med sadrži najviše lekovitih sastojaka koji pomažu u usporavanju starenja.