Jača ženske kosti i srce, čuva jajnike od raka: Ne postoji NIŠTA ZDRAVIJE od ove namirnice!

zene
pixabay.com

Zbog velike količine vitamina i minerala, smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu.

 

Raštan (lisnati kelj, divlji kupus) je zeljasto mediteransko povrće, koje je dostupno u gotovo tokom cele godine. Zelene je boje i slatko-gorkog ukusa.

Ova biljka je bogata mnogim delotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.

Lekovitost raštana

Raštian se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, zbog velike količine vitamina i minerala. Raštan u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C – samo 100 grama raštana pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom.

Sadrži veliku količinu kalcijuma, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline,a ovo su njegove zdravstvene prednosti:

– Rešava problem sa visokim pritiskom
– Jača kosti
– Odlična je dodatak kalcijuma onima koji ne mogu da jedu mlečne proizvode
– Odličan za trudnice, poboljšava nervni sistem fetusa
– Smanjuje rizika od bolesti srca
– Poboljšava zdravlje očiju

Raštan protiv raka jajnika

Raštan je bogat i flavonoidom maempferolom, a to je jedan od flavonoida koji može da pomogne ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manje šanse da dobiju rak jajnika ukoliko unose dovoljno ovih flavanoida. Osim u raštanu, ovo jedinjenje možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku i spanaću. Ako jedete raštan 3 do 5 puta nedeljno, i to oko jednu šoljicu, sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika, kažu stručnjaci.

Recept sa raštanom

Sastojci: 2 glavice luka, struk raštana, 3-4 krompira, malo slanine ili suvog mesa, beli luk, maslinovo ulje, so, biber, ulje, mlevena paprika.

Priprema: Prodinstajte luk i suvo meso. Isecite krompir na kockice, a zatim iseckajte raštan. Dodajte u posudu sa mesom, prodinstajte i dodajte malo mlevene paprike, soli i bibera. Pustite da sve povrće i meso pusti svoje sokove. Dodajte vodu i kuvajte tako oko pola sata. Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, belim lukom i malo brašna.

Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci. Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi hleb.