JAČAJU IMUNITET I SREĐUJU PROBAVU: Šest razloga zbog kojih svakog dana treba da jedete ORAHE

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga.

Orasi
Pixabay.com

“Orasi su odlična grickalica tokom cele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Uz to što su odlični za međuobrok, ali i za naše zdravlje. Naime, orasi imaju puno nutritivnih prednosti pa se nalaze na popisu 30 najzdravijih namirnica koje bi trebalo jesti svaki dan, kao i na popisu najboljih namirnica za srce”, kako prenosi Real Simple.

Imunološka podrška

Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine, vlakna i magnezijum, koji su važni za podršku celokupnog zdravlja. Orasi su takođe dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Zdrave masti

Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže gotovo potpuno zdrave, polinezasićene masti. Zapravo, orasi su jedini orašasti plod s visokom količinom ALA, što je povezano sa blagodetima za zdravlje srca, zdravlje mozga i upale.

Antioksidanti

Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola. To su biljni antioksidanti koji mogu igrati korisnu ulogu u promicanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje, upale i određene vrste raka.

Zdravlje creva

Ključan je za podsticanje mikrobioma u crevima. Istraživanja pokazuju da orasi mogu biti dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje creva i pospešuju rast korisnih bakterija.

Kognitivno zdravlje

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučnici sugerišu da uključivanje oraha kao deo zdrave ishrane može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja kako ljudi stare. Na primer, prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition, Health & Aging, konzumacija oraha može pomoći u poboljšanju uspešnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Upravljanje težinom

Određena hrana korisna je za pružanje osećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu biti jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je sa manjim debljanjem i manjim rizikom od gojaznosti.