JAČANJE IMUNITETA PRIRODNIM PUTEM: Usvojite ovih PET ŽIVOTNIH NAVIKA i nikada nećete biti bolesni

Ako želite da ojačate imunitet prirodnim putem, vreme je da se pobrinete za zdravlje svoje porodice. Ako želite da dočekate letnju sezonu sa što boljim imunitetom, evo kako prirodnim putem da ga ojačate.

Pixabay.com

Potrudite se da se rešite antibiotika!

Osim ako je to baš neophodno, pokušajte da izbegnete antibiotike. Ako niste znali, čak 154 miliona puta se antibiotici prepisuju više u toku godine, nego što su zaista potrebni. Posebno se zimi više propisuju i to za brojne infekcije, od infekcija na koži, pa da infekcija uha.

Antibiotici imaju svrhu da unište bakterije koji su izazivači infekcije, a nekada spašavaju život. Osim što izbacuju patogene bakterije iz organizma, oni služe i da iscrpe korisne bakterije iz mikrobioma creva. Prema procenama skoro 30% recepata nije potrebno za antibiotike. Stoga, ako dođete u situaciju da vam doktor prepiše antibiotike, zahtevajte da vam objasne razlog zbog kojih morate da ih pijete.

Upitajte lekara zašto su vam neophodni antibiotici, da li može problem da se reši bez leka i da li možda postoji neka antibakterijska alternativa.

Ipak, za lečenje određenih infekcija, nekada je zaista neophodna određena infekcija.

Za jačanje imuniteta jedite više hrane koja je bogata probioticima!

Vreme je da u crevima izgradite što više dobrih bakterija. Zato je najbolje da hranu bogatu probioticima celoj porodici poslužite. Jogurt sa sveže izmiksanim voćem ili naseckanim voćem ili fermentisana hrana poput kiselog kupusa i te kako je bogata probioticima, a ako su deca izbirljiva, onda za njih izaberite bezbednu dozu dobrih bakterija, jer one pomažu jačanje imuniteta.

Odredite kako vaša porodica spava

S obzirom na to da dolaze letnji dani i da je mnogo teže uspostaviti redovno spavanje kod dece, važno je odrediti tačno vreme kada se leže u krevet i kada se ustaje, jer se uz uspostavljeno redovno spavanje jača imunitet. Na taj način telo stiče bolju sposobnost da se bori sa infekcijama. Zato je bolje da se kod dece uspostavi ravnoteža kako ne bi bilo kasnog ostajanja uveče ili nespavanja. Većini dece svakodnevno treba između 10 i 14 sati kako bi bili optimalno zdravi.

Umesto kolača neka deca jedu voće!

Za jačanje imuniteta neohodno je ograničiti količinu šećera koju deca koriste u ishrani. Šećer menja mikrobiome na prilično ekstremne načine, a patogene bakterije vole šećer i imunološke, korisne bakterije mogu da ih izbace napolje. Umesto sa slatkišem ili kolačom za užinu pošaljite ga sa voćem ili slatkišem koji je napravljen od prirodnih zaslađivača. A kod kuće poželjno je da imate voće bogato antioksidansima i vitaminom C, poput borovnice i narandže.

Provedite što više vremena napolju!

Letnji dani su pravo vreme za druženje napolju, pa ga iskoristite za uživanje na svežem vazduhu i na suncu. Neka deca što više budu izložena sunčanom vitamin, kao što je vitamin D. vitamin D nastaje u organizmu kao posledica izlaganja sunčevim zracima, a ovaj vitamin može da se unosi i putem hrane i drugih vitaminskih dodataka.

Pošto je biološki inertan vitamin D se u organizmu aktivira nakon određenih hemijskih reakcija.  Zato što se opredelite za čitanje u prirodi, šetnju, sport ili druženje na otvorenom i eto prilike za sintetisanje vitamina D u našem organizmu.