Jedan pogled na stopala otkriva od čega bolujete

Svrab i pojava žutih noktiju mogu biti posledica gljivične infekcije dok otečena stopala upućuju na problem sa bubrezima.

Jedan pogled na vaša stopala može vam otkriti da li nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Ako uočite neke od ovih promena, najbolje je da posetite lekara, prenosi Hafington post.

Mrlje na stopalima

Rejnoova bolest može nastati zbog tamnih mrlja. Ona izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože. Nastaje zbog stresa i hladnoće. Više pogađa mlađe žene, a u retkim slučajevima može biti i znak reumatidnog artritisa.

Promena oblika prstiju

Kada se nokti zaoble a prsti promene oblik, treba proveriti zdravlje pluća i srca. One nastaju zbog smanjenog dotoka kiseonika u krvi, a mogu biti i simptomi Kronove bolesti.

Hladna stopala

Hronično hladne noge mogu biti posledica loše cirkulacije zbog toga što do njih ne dolazi dovoljno krvi. Visok krvni pritisak, poremećena funkcija štitne žlezde i pušenje koje smanjuju sposobnost pluća da apsorbuje kiseonik, dodatno pojačavaju ovaj problem. Zato se savetuje da svi koji imaju hladna stopala, posete lekara.

Žuti nokti

Žuti sloj na noktima, kao i zadebljali nokti, nastaju zbog gljivičnih infekcija. Oni mogu upućivati i na druge bolesti, zato treba posetiti lekara.

Svrab

On se najčešće povezuje s  atletskim stopalom, gljivičnom infekcijom koja nastaje zbog loše higijene, nošenja zatvorene obuće i nekontrolisanog znojenja.

Otečena stopala

Ona nastaju nakon dužeg hodanja, stajanja ili nošenja obuće koje ne odgovara. Ali problem nastaje ako su noge stalno otečene. To onda može biti posledica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na nelove za dijabetes i visoki pritisak.