JEDAN ZNAK IH ODAJE: Kako prepoznati zaraženog koronom koji nema simptome?

Kod mladih koji nemaju tipične simptome zaraze korona virusom javljaju se neke promene na koje treba obratiti pažnju...

Pixabay.com

Kliničke manifestacije Kovida-19 u poslednje vreme su sve manje izražene ili u potpunosti odsutne kod dece i adolescenata. Ove osobe zaražene koronom nazivamo asimptomatskim slučajevima.

Za razliku od uobičajenih simptoma – temperature, kašlja, groznice, gubitka čula mirisa i ukusa, ovi inficirani gotovo da nemaju znakove bolesti. Makar ne uočljive na prvi pogled.

Američka studija bavila se slučajem tri mlada pacijenta sa lezijama sličnim promrzlinama u kojima je dijagnostikovana teška infekcija korona virusom (SARS-CoV-2). Dvoje od njih troje nije imalo druge simptome, ali su bili prenosioci zaraze.

Lezije (promene) na koži, kao što su eritematozni osip, urtikarija i vezikule nalik na vodene kozice, prijavljene su u 18 (20,4%) od 88 pacijenata obolelih od kovid-19 u jednoj prethodnoj studiji.

Ovi simptomi su se razvili na početku infekcije koronom ili tokom boravka u bolnici i nisu imali veze sa težinom kliničke slike.

U slučaju gorespomenuta tri mlada pacijenta, lezije su zahvatale ekstremitete, posebno stopala. Prvo su se javljale u vidu ljubičastih mrlja koje su polako prelazile u purpurne lezije, a zatim u plikove i ulceronekrotične lezije, da bi se konačno potpuno vratile u “normalno” stanje. Opekotine i svrab su takođe bile neke od promena na koži.

Kod 14-godišnjeg dečaka zaraženog koronom na nogama su se javili čirevi. Promene su nestale u narednih 7 dana.

Zaključak naučnika jeste da se kod mladih koji nemaju tipične simptome infekcije korona virusom u nemalom broju slučajeva javljaju promene na koži, ali svakako ovo je teorija koju treba detaljnije ispitati.