Jedete bananu za doručak? Evo zašto to više ne treba da radite

Banana
Pixabay.com

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da ta praksa nije baš preporučljiva.

 

Prema mišljenju stručnjaka, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti da pokvari vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionista doktor Derl Žofre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera – čak 25 odsto. Zahvaljujući kombinaciji s umerenim nivoom kiselosti, ova namirnica uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osećati gladno i umorno”, izjavio je Žofre.

Osim toga, banane nisu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta.

“Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. na taj način će se zapušiti sistem za varenje”, dodao je nutricionista.

Ali, to ne znači treba da se odreknete banana, već samo da treba da ih kombinujete s nekom drugom namirnicom.

“Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava”, istakao je doktor Žofre.

On preporučuje kombinovanje banana s namirnicama koje će neutralizovati kiselinu i usporiti iskorišćavanje šećera i tako sprečiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu da se koriste puter od kikirikija, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.loading...