JEDITE IH I IZGLEDAĆETE MLAĐE! Namirnice koje provereno USPORAVAJU starenje

Određene namirnice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, amino kiselinama, enzimima i ostalim nutrijentima koji su ključni za dobro zdravlje.

Pixabay.com

Brokoli

Ova vrlo zdrava namirnica jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamina A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem.

Borovnice

Ove malene bobice prava su bomba antioksidansa koji bi mogli usporiti efekte starenja. Takođe, bogate su i sastojcima koji bi mogli ublažiti upalne procese.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, sprečavaju lepljenje trombocita na arterije, smanjuju upalne procese, smanjuju rizik od moždanog udara te sprečavaju srčane udare. Losos je takođe bogat proteinima, dobar je izvor gvožđa i ne sadrži velike količine žive.

Bademi

Bademi, orasi i pistaći dokazano snižavaju nivo lošeg holesterola. Baš poput brokolija, bogati su vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, bogati su vlaknima, fitokemikalijama (koje bi vas mogle zaštititi od raka) i argininom, za kojeg se smatra da je prethodnik ljudskog hormona rasta.

Spanać

Odličan je izvor sastojaka koji jačaju vaš imunološki sistem te se bore protiv raka i slobodnih radikala.

Krompir

Sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže da se unište štetni efekti natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, krompir je prava bomba nutrijenata.o