Jedite ih svakodnevno i videćete razliku! 7 NAMIRNICA koje uvek treba da imate u kuhinji

Salata od jaja
Pixabay.com

Zdrava ishrana je ključ očuvanja celokupnog zdravstvenog stanja, pri čemu se neke namirnice ističu kao posebno blagotvorne i preporučuje se njihova svakodnevna upotreba.

 

Ovo su namirnice koje bi trebalo da stalno imate u svojoj kuhinji:

1. Avokado

 

Jedan avokado sadrži oko 26 grama “dobrih” masti koje održavaju odgovarajući nivo holesterola i poboljšavaju cirkulaciju. Takođe sadrži vitamin E koji je izuzetno dobar za zdravlje kože i kose.

2. Inćuni 

Mali inćuni predstavljaju jednu od najhranljivijih vrsta ribe na svetu. Oni predstavljaju osnovu Mediteranske dijete koja promoviše dudovečnost i vitko telo. Sadrže veliku količinu “dobrih” masti, proteina, gvožđa i vitamina D.

3. Crna čokolada

 

Istraživanja su otkrila da je crna čokolada bogat izvor flavonoida – antioksidanasa koji održavaju zdravlje ćelija i time se bore protiv bolesti i starenja. Takođe je otkrivena veza između konzumiranja crne čokolade i poboljšanja memorije i regulacije krvnog pritiska.

4. Kiseli kupus

Konzumiranjem kiselog kupusa unosimo “dobre” bakterije u organizam, jer je otkriveno da on ima probiotska svojstva, tvrde naučnici. Kako ima mali sadržaj kalorija i bogat je vitaminom C, preporučuje se njegovo redovno konzumiranje za jačanje imuniteta.

5. Jabuke

 

Sočne i ukusne, jabuke su jedna od najpopularnijih voćki na svetu. One su bogate pektinom, vlaknima koja dugo održavaju osećaj sitosti i podstiču pravilan rad digestivnog trakta. Sa svega 90 kalorija po jabuci, ona je idealna užina i pogodna je za podizanje energije pre vežbanja.

6. Spanać

Spanać je odličan za podizanje energije organizma, sa visokim sadržajem gvožđa, kalcijuma, vitamina A,C i K, minerala poput magnezijuma i kalijuma i drugih korisnih sastojaka. Zbog malog sadržaja kalorija, od svega 2 kalorije po listu, takođe je odličan za očuvanje vitke linije.

7. Jaja 

Sa skromnih 80 kalorija po komadu, jaja imaju optimalan sadržaj proteina, obilje omega 3 masnih kiselina i visok sadržaj drugih korisnih nutrijenata poput vitamina A i E.