Jedite masline: One su borci protiv raka i alergija, čuvaju srce, podstiču mršavljenje!

Prvo naučite kako da ih pravilno izaberete kad kupujete, pa iskoristite sve blagodeti po zdravlje koje u sebi sadrži zrno masline.

Masline su voće (da, voće) od kojih se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti, piše „stvarukusa.rs”.

Čuvari kardiovaskularnog zdravlja

Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih sudova i to na sledeći način. Kada slobodni radikali oskidiraju holesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene i zdravije, za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osećamo sitima.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja. jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena obolenja. S druge strane, masline su bogat izvor vitamina E koji ima neverovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.