Jedni tvrde da je zdravo, drugi da ubrzava starenje, a šta kažu stručnjaci – DA LI JE SUNCE DOBRO ZA KOŽU?

Antiaging tretmani i procedure su, pogotovo na Zapadu, postali deo svakodnevice, ali i kulture moderne žene koja drži do sebe. Ipak, pod ovu terminologiju spadaju i one manje invazivne metode, ali i ozbiljne procedure koje se rade hirurškim putem i za koje je potrebna vrlo pažljiva priprema.

Pixabay.com

Razgovarali smo sa dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnicom specijalne bolnice za estetsku rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju “Diona”, o anti-age procedurama, izlaganju suncu i kako svojim svakodnevnim aktivnostima i navikama da pomognemo svojoj koži i sačuvamo je zdravom.

  • Koje biste anti-age procedure preporučili ženi od 30-40 godina, a koje za one koje imaju preko 50?

Današnji način životnog stila je godine od 30 do 40 je opredelio za materinstvo. Žene u ovim godinama izgledaju dosta mlađe nego sto je to bilo pre dvadeset i više godina. Uprkos tome u ovim godinama ipak koža počinje da biološki menja svoju debljinu i strukturu, mišići se opuštaju tako da nestaje jedrina. Svi ti znaci dovode do pojave bora na čelu nasolabialnih, marionetskih, opuštanja okoloočnog i jagodičnog spoja zbog čega se pojavljuje neprijatno ulegnuće u predelu jagodica. Shodno tome procedure koje se preporučuju su hidratacija kože meso koktelima koji hidriraju kožu, zadebljavaju i ojačavaju njen srednji sloj. Na taj način sitnije bore na licu i vratu postaju manje vidljive. Takođe neuromodulatori izolovani iz bakterije Clostridium botulinum A kao što su Botox ili Dysport, koji blokiraju pojidine mišićne grupe i na taj način omogućavaju da se koža zategne, a bore budu u potpunosti nevidljive.

Bore
Pixabay.com

Dublje bore kao što su glabelarne, nasolabijalne i marionetske se popunjavaju hijaluronskim filerima koji sada strukturalno i sa aspekta forme lica vraćaju jedrinu. U ovakvim situacijama takođe podmlađivanje sopstvenim masnim ćelijama i njihovim produktima. Matičnim ćelijama možemo dobiti dugotrajniji I efikasniji rezultat ali je to hirurška intervencija koja zahteva I hirurške uslove I plastičnog hirurga koji je vešt da to uradi na pravi način. U godinama kao što su 40-50 dešavaju se promene gubitka masnih jastučića u licu koji daju ushaliji izraz lica, mišići se tanje i opuštaju tako da su pojedine tehnike anti ageing-a ne tako delotvorne. Sopstveno masno tkivo je i te kako dobrodošlo u ovoj fazi da se nadoknadi jedrina, ali svakako ostaje potreba za Botox-ima, hijaluronom ali u ograničenim količinama. Opasnost velikih količina je gubitak osnovne lepote i konture lica njegovo zaobljavanje i “veštački” izgled.

Nakon 50. godine ukoliko želimo da zadržimo prirodnost neophodno je da našoj lepoti pridodamo hirurške procedure koje bi mišiće vratile na svoje mesto, uklonili višak opuštene kože I zategli je. Mezo tretmani su uvek dobrodošli jer oni hrane našu kožu i održavaju je u dobroj kondiciji.

  • U kojim slučajevima se mogu iskoristiti matične ćelije tj. mast pacijenta kao metoda podmlađivanja?

Sopstveno masno tkivo se koristi za preoblikovanje lica, vraćanje punoće i jedrine u pojedine regione. Produkti koji se izdvajaju iz sopstvene masti u kojima se nalaze probuđene matične ćelije potpomažu da koža dobije mlađi izgled , donji kapci se zategnu i posvetle i čitava površina uđe u regenarativni proces.

  • Kako svojim svakodnevnim aktivnostima i navikama da pomognemo svojoj koži i sačuvamo je zdravom?

Kožu treba voleti i štititi. Koža ne voli nagle promene telesne mase stalno, jer se njen kapacitet rastezanja i zatezanja godinama smanjuje. Tako da treba biti balansiran sa telesnom težinom, masaže potpomažu da se oslobodimo limfnog otoka,kreme treba stavljati u tankom sloju da ne zapuše pore kroz koje koža diše, kupanje i često pranje sapunima, kupkama u toku dana po dva tri puta isušuju površinu kože ili pak uklanjaju bakterije i ostavljaju mogućnost gljivicama da oštećuju površinu kože. Koža voli balans u svemu.

  • Izlagati se suncu, da ili ne?

Sunčanje Plaža Leto
Pixabay.com

Sunce je neophodno radi brojnih metaboličkih procesa kao sto je na primer stvaranje vitamina D, koji ima bitnu ulogu u paratireoidnoj žlezdi koji je opet značajan za metabolizam kalcijuma, a on je bitan za kosti i sl. Sunce je bitno za kožu jer pozitivno utiče na brojne kožne bolesti, kao što je psorijaza i dr. Ali, izlaganje suncu u intervalima visokog zračenja može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože. Na suncu se koža brže suši i oštećuje tako da je blago sunce delotvorno, a jako ima oštećujući efekat na kožu.

  • Kada su zahtevi pacijenata nerealni? Šta je ono što im nikako ne možete obećati i da li je moguće izgledati 10 godina mlađe pomoću određenih zahvata?

Pacijentima se ne može obećati čarobni efekat sa jednom metodom, svaka procedura ima određen limitirani efekat. Možemo biti i više od deset godina mlađi ali se mora tačno odrediti šta pacijentu treba i kombinacijom kojih hirurških i nehiruških procedura može zadržati prirodnost , a podmladiti svoj izgled.