Jednostavno je: Ostavite pušenje, smršajte i ojačajte koncntraciju uz pomoć ove biljke

Probajte ove recepte, rezultati će vas zapanjiti.

Biber se u narodnoj medicini koristi za mnoga stanja: povišenu telesnu temperaturu, upalu grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reumu i artritis.
Udisanje pare od crnog bibera može vam pomoći čak i za lakše ostavljanje cigareta. Ovo su utvrdile mnogobrojne naučne studije. Biber uspešno smiruje nervozu, ublažava stres i nesanicu, poboljšava koncentraciju i pamćenje, jača nerve.

Biber kao lek

Najvažniji sastojci bibera su eterična ulja: phelandren, sesquiterpen i caryopylen – zastupljena su od 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, zatim skrob, smola i malo masnog ulja. Crni i zeleni biber podstiču stvaranje probavnih enzima u gušterači, što olakšava varenje, poboljšava cirkulaciju, blagotovorno deluje na impotenciju i frigidnost, ublažava reumatske i artritične bolove, kao i grčeve u mišićima.

Ulje crnog bibera može da se upotrebi spolja kod bolova u zglobovima, ali je i podjednako dobro za lečenje akni, zatezanje kože i problema sa celulitom.

Zeleni biber podstiče naš organizam da bolje apsorbuje Vitamin B – beta karoten i ostale hranljive materije. U svom sastavu ima fitohemikalije čije je delovanje antiksidansno i dobar je borac protiv slobodnih radikala, pa pomaže u prevenciji. Ne dozvoljava dugotrajno zadržavanje vode u organizmu i to tako što postiče naš organizam na znojenje kao i na redovno pražnjenje bešike.

Zeleni biber kao sredstvo za mršavljenje

Najnovija istraživanja dokazala su da zeleni biber skida kilograme i pomaže na putu do vitkosti i tankog struka. Izlučivanje želudačnih sokova i enzima ubrzava varenje hrane. Međutim, najvažnije je lučenje hidrohlorilne kiseline u želucu, koja razgrađuje masti. Zeleni biber deluje najjače od svih ostalih, jer se u njemu nalazi puno eteričnih ulja koja uspešno tope dubinske masnoće, pa je zbog toga sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita. Kada mu se uz ovo još pridodaju i snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, kao i držanje holesterola pod kontrolom, nameće se zaključak da je biber začin prosto neizostavan na svakodnevnom jelovniku.

Recepti

Ukoliko imate probleme sa otežanim varenjem isprobajte sledeći recept :
– Preliti 3 grama plodova bibera sa 1,5 dl proključale vode, dodati malo mente zbog ukusa, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procedite i pijte napitak dva do tri puta dnevno.

Beli biber pomaže za bolje iskašljavanje
– U čajnu kašičicu prirodnog meda od bagrema dodati prstohvat belog bibera i jesti ga 2-3 puta dnevno u naredna četiri dana. Ovo razređuje i najgušči sekret i olakšava iskašljavanje.

Ulje crnog bibera protiv reumatskih tegoba
– Eterično ulje crnog bibera naneseno spolja, ublažava artritične bolove. Utrljajte ulje na bolna mesta dva do tri puta dnevno.

Upozorenje: Kada su u pitanju beli, crveni, crni i zeleni biber, koliko god da ih volite i cenite, vodite računa da ne preterate sa njihovom konzumacijom. Ovo se naročito odnosi na osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu ili imaju problema sa hemoroidima vama je najbolje da ga potpuno izbjegavate i opšta preporuka je slabo začinjena,blaga i ph neutralna alkalna hrana.