Jelovnik: Šta da jedete kad ste neraspoloženi

Ove namirnice su takođe ukusne, jako zdrave i pomažu kod svake vrste lošeg raspoloženja.

Iako je veliko pakovanje sladoleda od karamele možda ono što biste najviše voleli da pojedete kada se osećate tužno, postoji čitava lista drugih, zdravijih namirnicama kojima bi trebalo da se okrenete umesto toga. Ove namirnice su takođe ukusne, jako zdrave i pomažu kod svake vrste lošeg raspoloženja.

Pod stresom ste: Čokolada
Scenario je sledeći: Pola sedam je, gladni ste i kasnite na sastanak sa dragim. Trebalo je da izađete sa posla pre više od sat vremena, ali vas je šef ponovo zamolio da ostanete malo duže. Stres se samo gomila, a šta je to što može brzo da vas smiri? Sada je idealan trenutak da izvadite onu čokoladu koju krijete u zadnjem delu fioke. Eksperti kažu da čokolada, posebno crna, može da smanji nivo hormona stresa u vašem telu. Zato, umesto da navalite na masnu hranu ili sladoled, uživajte u kvalitetnoj i zdravoj crnoj čokoladi.

Tromi ste: Salata od spanaća
Ako u toku dana osetide da vam je raspoloženje opalo, da ste razdražljivi i mrzovoljni, to može da bude znak da je vašem telu potrebno gorivo. Ali, vodite računa da unesete pravo gorivo, a ne ono puno rafinisanog šećera i konzervansa. Kako biste prevazišli ovo ružno raspoloženje, pojedite obrok koji je kombinovan od ugljenih hidrata i proteina ili zdravih masti. Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, koji se brzo istroši. Ako dodate malo proteina ili masti, to će usporiti proces varenja i tako će vaš nivo šećera i energije ostati na odgovaralućem nivou duže vremena. Odličan primer kombinovane užine je jabuka sa puterom od kikirikija. Jabuka je zdrav ugljeni hidrat,a kikiriki puter je zdrava masnoća. Losos je bogat omega – 3 masnim kiselinama

Anksiozni ste: Sendvič sa lososom
Brinete se o novcu, poslu, deci? Ako vam anksiznost i briga uništavaju čitav dan i ometaju vas, razmislite o tome da napravite pauzu i odete sa prijateljicom na ručak. Razgovor će vam pomoći, a isto će uraditi i dobar obrok – posebno losos. Ova riba je puna omega-3 masnih kiselina koja mogu da pomognu u borbi sa anksioznošću. Redovno uzimanje omega-3 masnih kiselina sprečava depresiju i pomaže u lečenju iste. A mnogi stučnjaci veruju da može da pomogne i kod ljutnje i iziritiranosti. Poseban oblik ove masne kiseline, koji najbolje utiče na rasploženje, nalazi se u lososu, sardinama i skuši.

Tužni ste: Žitarice sa celim zrnom i mlekom
Potrebno vam je nešto što bi vas malo usrećilo? Iako bi izvor vaše nesreće mogao da bude u vezi ili na poslu, do toga može da dovede i nedostatak vitamina D u ishrani. Ovaj vitamin ima puno različitih uloga u telu, a jedna od njih je i da pomogne u proizvodnji serotonina – neurotransmitera koji se još naziva i hormonom sreće. Ako imate manjak vitamina D, to može da utiče na sposobnost vašeg tela da stabilizuje vaše raspoloženje. Zato unosite više namirnicama koje su bogate ovim vitaminom, kao što su žitarice od celog zrna, mleko i pečurke.