JEZIV TREND MEĐU AMERIKANKAMA: Umesto u bolnici, abortus obavljaju SAME KOD KUĆE

U 13 saveznih američkih država tokom epidemije koronavirusa raste broj prekida trudnoće koje žene same izvode kod kuće po uputstvima lekara, piše Njujork tajms i dodaje da se sada sve može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

Epidemija je, kako navodi Njujork tajms učinila to da potreba za telemedicinom drastično poraste u svim oblastima, pa i u slučajevima prekida trudnoće, a prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u tih 13 država potvrđeno 611 pobačaja.

– Nova usluga pod nazivom ‘TelAbortion’ povezuje žene koje žele da prekinu trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj a mogu se uzeti kod kuće – prenosi Njujork Tajms.

Tokom marta i aprila TelAboršn je pomogao dvostruko većem broju žena da prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinike, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

Ašlei Dale, sa Havaja, odlučila se da koristi tu onlajn uslugu zbog troškova putovanja do klinike u Honolulu udaljene od nje 200 milja.

Alternativa bi bila sačekati da doktor dođe na naše ostrvo za tri nedelje – rekla je Dejl (35) lekaru iz TelAboršna i dodala da bi do tada prekoračila dozvoljeni termin od 10 nedelja da koristi tablete.

Nije da je bilo lako … ali istovremeno je prilično očigledno pravi izbor – rekla je ona.

Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi TelAbortion kako bi dobile pilule, a taj trend je još izraženjii tokom pandemije COVID-19, kaže doktorka iz Teleaboršnsa Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi primila tablete.

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže poštom na kućnu adresu i sadrži dve tablete – mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi Njujork tajms i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

TelAboršns naplaćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećicama, ulošcima, ibuprofenom i lekovima za mučninu.

FDA Uprava za hranu i lekove odobrava ovu vrstu usluga.