JOGA TEHNIKA KOJA POPRAVLJA ŽIVOT: Šta znači “biti centriran u sadašnjem trenutku”?

Biti centriran u sadašnjem trenutku u jogi podrazumeva da budemo svesni svakog našeg udaha i izdaha. Svesno kontrolisanje disanja u jogi dovodi do pokretanja prane (životne energije).

Pixabay

Disanje može biti voljno i nevoljno. Većina ljudi nije nimalo svesna kako i na koji način diše. Joga nam upravo pruža tu mogućnost, mogućnost da osvestimo naše disanje, svaki udah i izdah. Disanje je povezano sa našim umom. Kada osvestimo disanje, mi uz pomoć njega možemo da kontrolišemo i naš um. Možemo da postanemo svesni osećaja smirenosti, i da umirimo um.

Tokom joga prakse postajući svesni disanja prebacujemo disanje sa nivoa moždanih ćelija (medulla oblongata) na nivo cerebralnog korteksa. Disanje u tom momentu postaje voljna aktivnost. Na taj način postajemo centrirani kada se govori o svesnosti sadašnjeg trenutka.

Da bi nastavili da živimo u sadašnjem trenutku bitno je da ne budemo vezani ni za našu prošlost, ni za našu budućnost. To bi trebalo da bude vrlo jednostavno s obzirom da jedino što postoji jeste sadašnji trenutak. Prošlost nije ništa drugo osim sećanja na događaje koji su se nekad desili, dok s druge strane budućnost predstavlja zamišljanje nečega što želimo ili ne želimo da nam se desi.

Jednostavno rečeno, prošlost i budućnost predstavljaju konstrukcije našeg uma, koji su nastali uz pomoć naše mašte. Da bismo u velikoj meri postali svesni sadašnjeg trenutka potrebno je da naučimo da kontrolišemo naše misli. Da se ne vezujemo za iste, već samo da ih budemo svesni, da ih posmatramo, bez analiziranja. Isto kao što posmatramo oblake na nebu. Jednostavno treba da dopustimo da se stare misli zamene novim. Isto to važi i za bol, želje i etikete. Bez vezivanja.

Velike stvari u životu se u većini slučajeva rešavaju tako što se krene malim koracima napred. Jedan od banalnih primera na koji način možemo da se rešimo vezivanja jeste taj da s vremena na vreme treba da se oslobodimo viška stvari koje nam više ne koriste (odeća, obuća, časopisi, mali kućni aparati…).

Te iste stvari možemo da poklonimo osobama kojima će itekako značiti. Na taj način ne samo da ćemo se tako osloboditi za nas beskorisnih stvari poklanjajući ih drugima, već će se ustajala energija u našem životnom prostoru promeniti na bolje. To je još jedan od razloga zašto je lepo redovno čistiti svoj životni prostor i poklanjati. Poklanjanje pored ostalog predstavlja jedan vid bezuslovne ljubavi, bez skrivenih namera.

Čišćenje kako svog životnog prostora, tako i svojih unutrašnjih životnih ,,fioka“ je od itekako velikog značaja ako želimo da ostanemo svesni sadašnjeg trenutka. “Čišćenje” unutrašnjih životnih fioka se odvija na mentalnom nivou, i to bukvalno može da se radi svakog dana. Na kraju svakog dana, dok ležimo u krevetu možemo da odradimo rekapitulaciju dana. Da saberemo i oduzmemo sve situacije kroz koje smo prošli tog dana. Na taj način možemo iskustveno da napredujemo, ujedno se opraštajući od svih tih istih situacija.

Pre odlaska na počinak možemo da izrazimo zahvalnost životu koji vodimo. Bez preispitivanja, samo zahvalnost na kraju dana. Najbitnije je da smo svesni sadašnjeg trenutka.

Zašto?

Zato što jedino sadašnji trenutak i imamo. Svi smo mi uvek prisutni u sadašnjem trenutku, međutim malo nas ga je svesno.

Kako?

Joga je disciplina koja nas može ,,centrirati“ kada je reč o razvijanju svesnosti sadašnjeg trenutka, kako kroz različite tehnike disanja, tako i kroz razne tehnike fokusa i koncentracije.

Samo bez vezivanja, ne hranimo ego, ne gubimo centriranost sadašnjeg trenutka.

Autor : Uroš Martinović