JOGURT, PERŠUN I JABUKE: Ove namirnice pomoći će vam da se rešite NEPRIJATNOG ZADAHA

Zubi
Pixabay.com

Neprijatan zadah pogađa gotovo trećinu populacije, a osim što je neprijatan, nezdrav je i negativno utiče na društveni, profesionalni i ljubavni život.

 

Uzroci nisu samo u usnoj duplji i nelečenom karijesu. Zadah se javlja i kod dehidratacije organizma, kod dijabetičara i onih koji imaju helikobakteriju, prenose Večernje novosti.

Pored redovne higijene usta, u borbi protiv neprijatnog zadaha mogu da vam pomognu i sledeći saveti:

Pijte vodu

Suva usta su idealna za razvoj bakterija koje dovode do zadaha. Važno je da pijete dovoljno vode kako bi se uklonili ostaci hrane, stimulisalo lučenje pljuvačke i otklonili uslovi povoljni za razvoj bakterija.

Žvake

Žvakanje žvakaćih guma bez šećera je dobro jer stimuliše lučenje pljuvačke, a to što ne sadrže šećer znači da ste zaštićeni od karijesa.

List od peršuna

Peršun ima jaku i svežu aromu, kao i veliku količinu hlorofila, pigmenta za koji se misli da je najjači prirodni borac protiv lošeg zadaha, jer poseduje antibakterijska svojstva. Iako mnogi savetuju da grickate svež peršun, čaj je praktičniji i ukusniji, a podjednako je delotvoran kao i svež list peršuna.

Jogurt

Šolja jogurta na prazan želudac odlična je u borbi protiv neprijatnog zadaha jer sadrži probiotike koji uništavaju bakterije u ustima. Savetuje se da ujutro, pre doručka, popijete jednu čašu malo masnog jogurta, a poslednji gutljaj promućkajte u ustima.

Jabuke

Jabuke su oduvek bile veliki saveznik zuba, ali one imaju delotvorno dejstvo i za usnu duplju, odnosno uspešno uklanjaju bakterije koje stvaraju neprijatan zadah. Savetuje se da nedeljno pojedete kilogram ovog voća, a posle pojedene jabuke odmah zatim isperite usta čajem od mirođije.

Čišćenje jezika

Pranje zuba nije dovoljno, važno je očistiti i jezik. Postoje četkice koje na zadnjem delu imaju dodatak za čišćenje jezika. Zube i jezik je potrebno prati barem dva puta dnevno.