JOŠ JE SAMO OVO FALILO: Komarci doneli u Srbiju NOVU vrstu virusa

Oni podsećaju da je groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens.

komarac
pixabay.com

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pojavili su se u našoj zemlji, ali dobra vest je da nema obolelih građana.

Prema rečima doktora Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u Beogradu i nekoliko opština i gradova u Srbiji. Kaže da je procenat zaraženosti oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, a karakteristična staništa su šumski kompleksi i groblja.

U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali Zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, Banovom brdu… – kazao je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je da u toj pokrajini nije zabeležena pojava virusa Zapadnog Nila, koji prenosi jedna vrsta komaraca.

I predsednik opštine Obrenovac podelio je na društevnim mrežama izveštaj “Gradske čistoće” za teritoriju ove opštine koja je 1. i 2. jula kontrolisala larve i odrasle jedinke. Prema njemu, nije konstatovana nijedna zaražena. Od ove godine Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” Beograd vrši suzbijanje komaraca uređajima sa zemlje. Njihovim analizama ove sezone nije zabeleženo prisustvo virusa Zapadnog Nila u ispitivanim komarcima.

Biolog Milenka Perić iz ovog Sektora nedavno je istakla da je zbog junskih kiša došlo do pomeranja razvoja rečnih komaraca, te su se preklopili sa aktivnošću takozvanog kućnog komarca koji je dominatan u ovom periodu godine.

Rečni komarci su agresivniji u odnosu na kućnog jer je njihov ubod bolniji. Iako je njihova najveća aktivnost u jutarnjim časovima i u sumrak, mogu biti aktivni tokom celog dana. Bitno je napomenuti da rečni komarci na našem području nisu od medicinskog značaja, jer nije registrovano da prenose bolesti – kazala je Perić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, do juče u Srbiji nije potvrđeno obolevanje kod ljudi od groznice Zapadnog Nila.

Sezonski nadzor u ovoj godini počeo je 1. juna i trajaće, prema iskustvu iz prethodnih devet sezona, do prve polovine novembra – kažu iz “Batuta”.

Oni podsećaju da je groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni – slepi domaćin i infekcija se dalje ne prenosi.

Većina osoba (80 odsto) inficiranih ovim virusom nema nikakve simptome bolesti. Kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju – ističu iz “Batuta”.

Prošle godine 27 obolelih

U našoj zemlji infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana 2012. godine, a do 2018. bilo je ukupno 989 slučajeva obolelih i 97 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovim obolenjem. Prethodne godine prijavljeno je 27 slučajeva i jedna preminula osoba. Ranija iskustva pokazuju da se prvi slučaj obolevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih tokom avgusta.

Preporuke “Batuta”

  • Upotreba repelenata prilikom boravka na otvorenom
  • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna.
  • Izbegavanje područja poput šuma i močvara i boravka na otvorenom u sumrak i u zoru
  • Upotreba zaštitne mreže na prozorima, vratima i oko kreveta
  • Isušivanje izvora stajaće vode (vodu iz saksija, posude ljubimaca)…
  • U slučaju pojave simptoma nalik na onim u vezi sa neuroinvazivnim oblikom bolesti, javiti se lekaru


loading...