JOŠ JEDAN TOPLOTNI TALAS JE STIGAO: Da biste neometano uživali u letu obavezno OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI!

vrucine
pixabay.com

Nagli porast temperature osim što nam otežava svakodnevicu takođe predstavlja rizik po zdravlje. Kako biste neometano uživali u letu neophodno je da preduzmete odrđene korake i zato pročitajte nekoliko saveta u nastavku teksta...

 

IZBEGAVAJTE KRETANJE – Izbegavajte duže kretanje kada je temperatura najviša, između 10 i 17 časova. Obavezno nosite sa sobom flašicu vode, a poželjno je da imate slamnati šešir sa širokim obodom. Ukoliko nosite sunčane naočare, gledajte da imaju UV zaštitne filtere: ljudi mnogo greše time što nose naočare bez zaštite iz sledećeg razloga: tamna stakla šire zenice i tako oko prima štetne zarek. Odeća bi trebalo da bude od prirodnih materijala (lan ili pamuk), svetlih boja i dovoljno komforna.

RASHLAĐIVANJE I STANOVANJE – Tuširajte se svakodnevno, mlakom vodom (hladna se ne preporučuje jer je to šok za organizam). Izbegavajte teže fizičke poslove ukoliko je to moguće. Prostorije provetravajte od desete uveče do devet ujutru. Nakon toga zamračite, i izbegavajte nagle toplotne prelaze. Temperatura u stanu ne bi trebalo da bude niža od osam stepeni od one napolju. Servisirajte klima uređaje kako bi izbegli infekcije, nemojte sedeti pod mlazom hladnog vazduha.

 

TEČNOST I ISHRANA – Hranite se u malim i čestim obrocima koji obiluju povrćem i voćem. Pre svakog obroka popijte dve čaše vode – da bi se izbegle teške letnje infekcije. Dnevno je potrebno popiti najmanje šest čaša vode, pored čajeva i ceđenih sokova.

Trudite se da što manje ili uopšte ne unosite kofein i alkohol – oni su po strukturi diuretici i isušuju organizam kome je inače potrebna dodatna tečnost. Izbegavajte kafu, alkohol, masno, prženo i pohovano.  Dnevno unosite između  400 i 600 grama voća, i 300 grama svežeg povrća, pogotovo onog koje rashlađuje (krastavac, salata, tikvice)

MIT O PIVU – Velika je zabluda da je pivo letnje piće. Ono obiluje materijama koje su po sastavu identične bromu, te dovodi do tromosti. U njemu nema ništa korisno, obmana je da sadrži B vitamin (da biste uneli u sebe B vitamina konzumirajte dve do tri kašike kuvane pšenice dnevno). Litar piva skraćuje život srcu jer ga iscrpljuje i tera na dodatnih 3 000 otkucaja. Isto važi i za špricer.