JOŠ JEDNA BLAGODET SEKSA: Evo šta se dešava sa vašom kožom dok se provodite u krevetu

Redovan seksualni život pozitivno utiče na raspoloženje, ublažava teskobu i bol i jača cirkulaciju i imunitet. Ako ste zaljubljeni i spremni za akciju, a vaš partner bi radije spavao, ova informacija može vam biti korisna. Redovan seks doprinosi mladolikom izgledu, tvrde stručnjaci.

Seks
imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Doktor Dejvid Viks autor je istraživanja koje je potvrdilo da stariji muškarci i žene, koji imaju aktivan seksualni život, izgledaju od pet do sedam godina mlađe. I druga britanska istraživanja potvrdila su da često vođenje ljubavi smanjuje rizik od prevremene smrti.

Doktor Viks, bivši šef odeljenja za psihologiju starijih osoba u bolnici Rojal Edinburg, proveo je 10 godina ispitujući uticaj seksualnog života na zdravlje osoba starije životne dobi, a u njegovoj studiji učestvovalo je više hiljada ispitanika.

Oni ispitanici koji su izgledali mlađi nego što zaista jesu, izjavili su da imaju aktivniji seksualni život – za 50 odsto – u 40-im i 50-im, odnosno ljubav su vodili do tri puta nedeljno. Doktor Viks kaže kako je užitak, koji proizlazi iz seksa, ključni faktor u “očuvanju” mladosti.

Takođe, tokom seksa otpuštaju se endorfini koji su odgovorni za stvaranje dobrog raspoloženja. Endorfini deluju kao prirodni ublaživači bola, teskobe i omogućavaju lakši san.

Seks je dobra rekrecija koja podstiče cirkulaciju, što je važno za zdravo srce i sjajnu kožu. Osim toga, seks pomaže u sagorevanju masnoća i jača imunitet, a oslobađanje od stresa tokom seksa može da doprinese kvalitetnijem snu.

Vođenje ljubavi zdravo je za ceo organizam, a ljudi bi trebalo da budu fizički i seksualno aktivni i u starijoj dobi. Seksualno zadovoljstvo doprinosi kvalitetu života i važno je goviriti o prednostima seksa u zrelim godinama.