Još nije kritično: Jedna osoba ima virus Zapadnog Nila

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se leči jedna pacijentkinja sa groznicom Zapadnog Nila.

Pacijentkinja ima upalu mozga – encefalitis i priključena je na veštačko disanje, izjavio je direktor te klinike Dragan Delić Tanjugu.

Reč je o ženi iz Beograda, staroj 87 godina, koja nije putovala van grada i kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa iz likvora.

Profesor Delić kaže da se očekivalo da se bolest pojavi i da je prošle godine u ovom periodu bilo mnogo više obolelih sa teškim komplikacijama-meningitis ili encefalitis.

“Klinički tok bolesti je dosta težak, pacijentkinja je u ovom trenutku na veštačkoj ventilaciji”, rekao je direktor infektivne i dodao da se u narednom periodu – jul, avgust, septembar, očekuje više bolesnika sa neuroinvazivnom formom infekcije virusom Zapadnog Nila.

On je pojasnio da se najteže forme groznice Zapadnog Nila javljaju kod pacijenata koji imaju oslabljen imunitet i još neke udružene bolesti.

“Obično su to pacijenti koji imaju oslabljen imunitet i hronične bolesti, najčešće metaboličke bolesti tipa šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti”, naglašava Delić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u Srbiji su prošle godine registrovana 303 obolela od groznice Zapadnog Nila, a umrlo je 35 pacijenata.