Kad mudrost stane u minut čitanja: Poučna priča o Ezopu i jezicima

Ezop
Wikipedia

Po rečima retkih pisaca koji ga pominju - Aristofana, Platona, Ksenofona i Aristotela, Ezop je bio rob nekome ko se zvao Ksantos. Po rečima istoričara Herodota Ezopa su ubili stanovnici Delfa, a razlog je najverovatnije bilo njegovo slobodoumlje,tako što su ga gurnuli sa visoke stene u Delfima. Ovo je jedna od legendi o njegovom životu...

 

Ezop je kažu bio rob, i morao je da radi sve što mu gospodar naredi. Jednoga dana gospodar mu je zapovedio da na pijaci kupi za ručak samo ono što je najbolje i ništa drugo.

Ezop ode na pijacu i pokupova samo jezike, koje je svakoga dana spremao za jelo na razne načine. Gostima uskoro dosadiše jezici, pa mu to i rekoše, a on im odgovori.

– Nema ničeg boljeg od jezika. Jezik je izvor mudrosti, on je glas istine i razuma, njime se poučavaju ljudi! – istakao je Ezop.

– E, dobro, onda, molim te, za sutrašnju gozbu kupi ono najgore – reče mu gospodar.

Sutradan je Ezop za ručak ponovo pripremio ručak od jezika. Kad su mu ponovo prigovorili on im odgovori:

– Jezik je zaista nešto najgore što postoji na ovom svetu. Jezikom počinju svađe; zbog jezika se ljudi tuže i sude, jezik je uzrok sukoba i ratova. Jezik jeste glas istine i razuma, ali je isto tako i glas zablude i najvećeg zla – klevete! – zaključio je Ezop.