Razloga za pojavu hemoroida, odnosno zadebljanja i krvarenja rektalnih vena može biti više – od nepravilne ishrane, često višesatno stajanje, trudnoća nakon šestog meseca, dugo zadržavanje u toaletu…

Pravo pitanje je – kako lečiti hemoroide?

Tačnije, ovo pitanje se odnosi na to kako promeniti osnovne životne navike, obroke i posvetiti pažnju tim detaljima, koji mogu biti ključni činioci zdravlja. Lečenje hemoroida zavisi od stadijuma u kome se nalaze, da li je problem jednostavniji – osećate slab bol i svrab, ili složeniji – imate česta obilna krvarenja, intenzitet bola je izuzetno jak i drugo.

Takođe, razlikuje se stepen opasnosti u zavisnosti da li su hemoroidi unutrašnji ili spoljašnji.

Pravilna ishrana – lek za hemoroide

Prvi korak u lečenju hemoroida jeste promena načina ishrane, i to ne u kratkom roku dok se venski kapilari ne vrate u početno stanje, već tokom dužeg vremenskog perioda biti uzdržan od konzumiranja određenih namirnica. Tako, u ishrani se preporučuje što više voća i povrća, obroka na bazi prirodnih namirnica, mnogo tečnosti i slično. Nikako ne treba da konzumirate ljutu, niti kiselu hranu.

Takođe, treba izbegavati suve obroke, brzu hranu, upotrebu soli i začina u većim količinama, i slične namirnice. Pravilnom ishranom poboljšava se rad metabolizma, stabilizuje stolica i uopšte sveukupno zdravlje ljudi. Češćom probavom pospešuje se rad creva, što je preduslov prepreke nastanka hemoroida.

Upotreba lekova i čepića – lek za hemoroide

Jedan od načina lečenja hemoroida jeste upotreba različitih lekova, čepova, masti i krema. Naravno, bez savetovanja sa lekarom to nije dozvoljeno i preporučljivo. U slučaju pojave bolova, ili krvarenja doktori daju recepte za određene lekove i preparate. Cilj je terapijom suzbiti dalje probleme sa venskim kapilarima, voditi računa o životnim navikama i paralelno sa tim redukovati ishranu.

Čepići se takođe koriste u ove svrhe, analnim putem, kao rešenje koje može imati brzo dejstvo. U slučaju jačeg bola, pojedini pacijenti moraju da prime injekciju kao privremeno rešenje otklanjanja bola i otoka.

Hirurške metode – rešenje problema sa hemoroidima

Lečenje savremenim metodama hirurgije uglavnom je trajno rešenje problema hemoroida. Nekek se odvijaju ambulantno, a neke pod opštom anestezijom, kada je potreban i višednevni boravak u bolnici. Ambulantne metode koje se koriste su: sklerozacija, hemoroidektomija i longo procedura.

Sklerozacija podrazumeva davanje injekcije u sam koren hemoroida, kada se zatvara krvni sud i onemogućava protok krvi, čime krvni sud iščezava i smanjuje se.

Hemoroidektomija predstavlja rešenje kojim se otklanja čvor hemoroida. Treći način, longo procedura podrazumeva metod koji se koristi gotovo dve decenije. Vrši se tako što se direktno sprečava dotok krvi, a zatim vrši lifting okolne sluzokože. Sve metode su pouzdane, usavršene i trajno rešenje problema sa hemoroidima.

Operacija hemoroida THD metodom

Ukoliko je pojava hemoroida praćena izlaženjem unutrašnjih iz rektuma, uz obilno krvarenje, jači intenzitet bola i otoke, jedno od najpreporučljivijih rešenja u tom trenutku jeste operacija.

Danas se koriste različite tehnike i metode, uglavnom bezbolne, kraće traju i ne zahtevaju dug oporavak. Jedna od najpopularnijih savremenih metoda jeste THD (Transanalna hemoroidalna deartelizacija). Ovom metodom nema rizika od komplikacija i otežavanja stanja osoba, već je procedura kratka, a oporavak prilično kratak. Što je svakom pacijentu gotovo najvažnije, radi se pod lokalnom anestezijom, metoda je neinvanzivna, odnosno bez rezova i potpuno je bezbolna.loading...