Kad pasta za zube ne pomaže, ovi sastojci će vam neutralisati loš zadah

Jezik
Pixabay.com

Lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput luka, užasno se teško rešavamo posebno zato što se može zadržati i 24 sata nakon konzumacije

 

Lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput luka, užasno se teško rešavamo posebno zato što se može zadržati i 24 sata nakon konzumacije.

 
Međutim, rešenja ima i za to!

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Dražavnom univerzitetu Ohio. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.

Takođe, otkriveno je da se miris luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris. Zbog toga nije čudno da pranje zuba ne pomaže uvek, piše Hufington Post.

Jabuka deluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je delotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa spojevima u luku.