Kada je bezbedno videti se sa nekim ko je PRELEŽAO KORONU? Moraju da budu ispunjena TRI USLOVA

Kako da proceniš kada je sigurno da budeš u blizini nekoga ko je preboleo kovid 19 bez straha od potencijalne zaraze? Ovo pitanje muči mnoge koji su u kući, ali i među prijateljima, kolegama imali nekog pozitivnog.

Pixabay.com

Smernice su, kako piše Health, a prenosi sib.net.hr jednostavne. Tri su uslova koja morate zadovoljiti kako biste se bez imalo brige mogli ponovno družiti s osobom koja je imala koronu.

Prvo je važno znati da vreme inkubacije traje između tri i 14 dana, a u blažim slučajevima bolest traje oko dve nedelje. Ipak, ponekad su potrebne i nedelje, čak i meseci da se osoba potpuno oporavi od kovida 19.

Uopšteno, kad se govori o pojavi simptoma, to se događa u periodu od 11 i po dana, piše Health.

Smernice koje je na primer dao Nacionalni stožer u Hrvatskoj ipak savetuju onima koji su bili s obolelima u kontaktu da se samoizoluju na 10 dana, što označava ujedno i period iščekivanja simptoma.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od kovida 19 ako su ispunjeni sledeći uslovi:

– prošlo je 10 dana od pojave simptoma

– osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja bilo kakvih lekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata

– simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali

“Neke osobe mogu imati i dugotrajne simptome ali to ne znači da su zarazne. Nekim ljudima treba samo više vremena da se vrate u prvobitno fizičko stanje”, rekao je za Health dr Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti i profesor medicinske škole pri univerzitetu Vanderbilt.

Ako je osoba imala pozitivan test, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi nakon što prođe 10 dana od testiranja.