KADA JE VREME ZA BRIGU? Postoji nekoliko razloga zbog kojih se ČESTO BUDITE NOĆU

Većinu vremena nećete ni primetiti te kratke trenutke buđenja, ali ako se često budite i ne možete opet da zaspete, onda bi trebalo da se zabrinete.

Spavanje
Pixabay.com

Postoje uobičajeni razlozi zašto se tokom noći budimo, a oni uključuju:

Vruće vam je

Idealna temperatura sobe u kojoj spavate bi trebala da bude oko 15 stepeni. Ako se često noću znojite, možda i zbog menopauze, koristite laganu posteljinu, po mogućnosti više slojeva.

Morate u toalet

Buđenje zbog toga što morate da odete do toaleta se naziva nikturija, a posledica je prekomerne konzumacije tečnosti pre odlaska u krevet. Može biti i posledica problema s bešiku. Ipak prvo pokušajte da preskočite konzumiranje tečnosti pre spavanja, a ako to ne pomogne, obratite se lekaru.

Hrčete

Nije uvek problem zvuk koji proizvodite, već činjenica da to ponekad može da znači da je reč o apneji u snu, stanju u kojem osoba prestaje da diše.

Pijete previše alkohola

Čaša ili dve omiljenog vina često nam posluže kao sredstvo za opuštanje pre odlaska u krevet, ali alkohol se može poigrati s vašim snom. Može ponekad pomoći da lakše utonete u san, ali češće će biti razlog zašto se budite tokom noći ili se budite rano ujutro. Alkohol će smanjiti i trajanje REM faze. Uz to, često ćete morati i u toalet tokom noći.

Pušač ste

Kao i alkohol, nikotin je povezan s nesanicom i može ograničiti vreme koje provodite u REM fazi. Najbolje je da prestanete da pušite ili barem da ne zapalite cigaretu nekoliko sati pre spavanja.

Anksiozni ste i depresivni

Anksioznost i depresija se mogu poigrati s kvalitetom sna, a loš san može samo pogoršati mentalne poteškoće. Ako vas muče ovi problemi, najbolje bi bilo da se obratite stručnjaku kako bi vam bila pružena adekvatna pomoć.

Spavali ste popodne

Kratak odmor pre 15 sati u većini slučajeva se neće se poigrati s vašim snom, ali ako patite od nesanice, možda je pametnije držati se strogo plana odlaska u krevet i izbegavati dremki.

Pili ste kafu kasno uveče

Možda i nije potrebno ovo naglasiti ali ispijanje napitaka s kofeinom posle 18 časova može negativno uticati na kvalitet sna.loading...