Kada prvi put treba otići na ginekološki pregled?

Prvi odlazak na ginekološki pregled može biti neprijatan i pomalo zastrašujući, naročito ako se ste nedovoljno informisane ili to niste uopšte. Ma koliko vas ubeđivali i savetovali vam da budete opuštene prilikom prvog ginekološkog pregleda, doza neprijatnosti će uvek postojati. Ona je prisutna čak i kod žena koje redovno i godinama idu na preglede, a kamoli kod devojaka kojima je to prva poseta ginekologu.

Pixabay.com

Ginekološki pregled podrazumeva razgovor o delikatnim temama, kao što su seksualna iskustva, simptomi koje imate, strahovi koji vas muče i slično. Nakon razgovora sledi i pregled vašeg najintimnijeg i najosetljivijeg dela tela, a da stvar bude još teža – sve se to odvija pred potpunim strancem.

Zbog toga je veoma važno da pre prvog odlaska ginekologu budete informisani i psihički pripremljeni. U daljem tekstu slede odgovori na najčešće nedoumice i pitanja sa kojima se devojke suočavaju.

Kada je vreme za prvi ginekološki pregled?

Ginekolozi preporučuju da prvi pregled obavite u adolescentnom periodu (16-17 godina), ali ako ima potrebe, može i ranije. Najčešće je to nakon prvog seksualnog iskustva. U praksi čak postoje primeri da se devojke ginekologu prvi put javljaju i u dvadesetim godinama. Dakle, sve je individualno i najbolje je osluškivati svoje telo i potrebe umesto da se vodite iskustvima drugih devojaka i žena. Prvi ginekološki pregled treba zakazati ako:

  • imate 16 godina i još uvek niste dobili prvu menstruaciju,
  • imate probleme sa menstrualnim ciklusom (bilo da imate ili nemate seksualno iskustvu),
  • još uvek nemate seksualno iskustvo, ali ga želite i planirate,
  • nakon što stupite u seksualne odnose.

1# Problemi sa ciklusom, vaginalnim sekretom i slično

Tinejdžerke koje do 16. godine nisu dobile prvu menstruaciju treba obavezno da posete ginekologa, kao i one čiji je ciklus neredovan, a menstracije bolne i obimne. Iako je osećaj grčeva tokom menstruacije normalan, bol koji ometa redovne aktivnosti i koji traje svakog dana tokom ciklusa može biti npr. uzrok policističnih jajnika, što se nikako ne sme zanemarivati.

Seksualno ste aktivni, a imate problem sa ciklusom

Dok kod sekusalno neaktivnih devojaka izostanak menstruacije može ukazati na problem sa jajnicima, kod seksualno aktivnih devojaka ovo je jedan od alarmantnih razloga neodložne posete ginekologu. Izostanak menstruacije takođe može da ukaže na poličistične jajnike, disbalans hormona, ali i na trudnoću. Svaku od ovih mogućnosti treba shvatiti ozbiljno.

Sekret neobične boje i mirisa

Ako iznenada primetite žuti, zeleni ili braon sekret neprijatnog mirisa i u većim količinama, odmah se obratite ginekologu. Nemojte misliti da će ovo samo od sebe proći, ili još gore, da zbog toga treba da se stidite, jer mislite da ne vodite dovoljno računa o intimnoj higijeni. Ginekolozi su već upoznati sa svim mogućim problemima, pa pregled i intervencije doživaljavaju profesionalno i u skladu sa tim predlažu lečenje.

2# Odlazak ginekologu pre prvog seksualnog odnosa

Ukoliko još uvek niste seksualno aktivni, a planirate da stupite u seksualne odnose, poseta ginekologu je odlična odluka. Zašto?

– Ne postoji stručnija osoba od ginekologa koja vam može dati preventivne savete kako da sačuvate svoje reproduktivno zdravlje i ponašate se kada započnete seksulani život. Ginekolog će vas uputiti kako da se zaštitite od seksulano prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, što je zaista neophodno da znate. Mnogo je bolje da vam odgovore na pitanja da stručnjak nego da ih tražite na internetu, gde često kruže dezinformacije koje vas mogu dovesti do rizičnih postupaka ako ih usvojite.

Ukoliko niste sigurni u kojoj ginekološkoj ordinaciji da zakažete prvi pregled, u pretraživaču ukucajte „Ginekološke ordinacije Beograd” (ili neki drugi grad, u zavisnosti od mesta boravka) i u zavisnosti od iskustva drugih devojaka, pretražite onu koja vam uliva najviše poverenja.

Još jedan od načina da brzo i lako dođete do svog prvog ginekologa jeste da pretražite i online portale sa ocenama i komentarima ili pak da izaberete ginekologa po preporuci vama bliskih žena, prijateljica itd.

3# Nakon što stupite u seksualne odnose

Ako ste seksualno aktivni odnedavno ili duži vremenski period, a još niste posetili ginekologa, zakažite pregled što pre. Ginekološki pregled je veoma važan ne samo zbog skrininga polno prenosivih bolesti, nego i zbog očuvanja zdravlja jajnika i materice. Seksualno aktivne žene, a pogotovo one koje su rađale, moraju redovno da obavljaju sve važne preglede kako bi sprečile nastanak raka grlića materice, jajnika ili dojki.

Da li na prvi pregled treba povesti nekog ili ne?

Na vama je da odlučite da li ćete na prvi pregled povesti nekog ili ne. Ginekolozi uglavnom dozvoljavaju da poseti prisustvuju mama, sestra, drugarica, partner. Dok neke devojke to vide kao podršku i olakšicu, za druge je to dodatna neprijatnost. Ako npr. vi i vaš partner planirate seksualni odnos, a pritom ste oboje neiskusni, zajednička poseta ginekologu može biti odlična odluka da oboje iz prve ruke dobijete sve neophodne informacije.

Kako izgleda ginekološki pregled i šta da očekujem?

U zavisnosti od razloga posete možete očekivati različite vrste pregleda. Obično svaka poseta ginekologu počinje razgovorom – razlog posete, problem koji vas muči, pitanja na koja želite odgovor i stručno mišljenje itd.

Ako idete na karlični pregled i PAPA test, ovaj pregled se obavlja na specijalizovanom ginekološkom stolu, sa postoljima za noge. Doktor zajedno sa asistentom obavlja karlični pregled (pomoću spekuluma), kao i ultrazvučni pregled. Uzima se uzorak ćelija sa zidova grlića materice i dalje se šalje u laboratoriju na skrining. Drugi deo posete je pregled dojki – potrebno je da ruke držite iza glave, na potiljku, kako bi lekar mogao da vam opipa dojke i pazušne jamice u cilju pronalaženja neobičnih kvržica.

Poseta ginekologu, bilo da je ona prva il ne, ne treba da bude stresan događaj. U redu je da vam bude neprijatno, ali shvatite da su ginekolozi tu da vam pomognu. U redu je i to da želite pregled isključivo kod ženskog ginekologa, ali ne dozvolite da samo zbog toga odlažete kontrole. Posetite više ordinacija, procenite gde vam je najprijatnije i gde imate najveću slobodu i pažnju, pa se postarajte da preglede obavljate redovno i tako sačuvate svoje zdravlje.