Kako da stomatolog ne bude bauk: Preporučeno lečenje različitih dečijih bolesti zuba

Zubar
Pixabay.com

Savetuje se svim roditeljima da se dečiji stomatolog poseti pre prvog rođendana mališana, odnosno čim izraste prvi mlečni zub, kako biste na licu mesta dobili odgovarajuće savete za higijenu i eventualno lečenje poteškoća kod razvoja zuba.

 

Dečiji stomatolog bi trebalo da razveje detetov strah pri samom ulasku u stomatološku ordinaciju, a to će se najbolje učeniti ako dečiji stomatolog bude posećen radi kontrole upravo u ovom uzrastu, kako bi se dete što ranije naviklo na redovne preglede u zubarskoj stolici.

Dečiji stomatolog savetuje: prevencija i lečenje karijesa

Kao jednu od najvećih poteškoća sa zubima, svaki dečiji stomatolog izdvaja pojavu karijesa, koji se kod melčnih zuba može razviti u cirkularni karijes koji donosi mnogo veće probleme. To je još edan od razloga zbog kojih bi dečiji stomatolog trebalo da bude redovno posećivan, kako bi se u što ranijem stadijumu otkrio eventualni karijes.

Dalje, svaki dečiji stomatolog će vam najbolje objasniti kako da struktuirate režim ishrane svog deteta. Kada se uvodi čvrsta hrana kod odojčadi, savetuje se što manja upotreba šećera, te razblažavanje sokova sa dodatkom šećera vodom.

U nešto kasnijem uzrastu, dečiji stomatolog bi trebalo da sugeriše roditeljima značaj ishrane u koju su u velikom procentu uključeni sveže voće i povrće. Značaj ovakve hrane krije se u razvijanju i formiranju jake vilice, kao i u prirodnom čišćenju usne duplje pljuvačkom koja se luči pri konzumaciji presnog voća i povrća.

Ukoliko do karijesa ipak dođe, dečiji stomatolog bi trebalo da se potrudi da popravka bude bezbolna i čak zabavna, kako mališan ne bi zbog neprijatnog iskustva stekao strah od zubara.

Redovna oralna higijena

Iako je svima poznato da redovna orlana higijena znači pola zdravlja, gotovo svaki dečiji stomatolog skreće pažnju na činjenicu da se ona ipak ne pokazuje i u praksi. Stoga je važno napomenuti da bi dečiji stomatolog trebalo detaljno da objasni kako roditeljima, tako i detetu u uzrastu kada mališan to može da razume, koliko je važno redovno prati zube.

Najpre će dečiji stomatolog sugerisati na važnost pranja malom četkicom tanke dlake kada se pojave prvi mlečni zubi. Kasnije bi dečiji stomatolog trebalo da preporuči specijalnu pastu za zube za određeni uzrast, kako bi se i dalje oralna higijena redovno i pravilno sprovodila.

Naravno, dečiji stomatolog će preporučiti i konac za zube, kao i uzrast kada bi trebalo početi sa upotrebom ovog sredstva, presudnog za prevenciju karijesa kako kod dece, tako i kod starijih.

 

Kako dečiji stomatolog leči polomljen zub

Često se dešava da nemirna deca u igri i pri padu razbiju zub, te je važno da dečiji stomatolog i ovu popravku obavi bez bola ili traume po dete. Tako će svaki iskusni dečiji stomatolog gledati da zub popravi tako da ga zalepi ili, u slučaju većih oštećenja, eventualno izvadi kako se ne bi stvarale veće komplikacije.

U ovakvim situacijama, važno je da dečiji stomatolog objasni mališanu da sama popravka nije bolna, kao i da smiri dete ukoliko ono pokazuje bilo kakav otpor prema lečenju. Takođe, ne bi bilo loše ni da dečiji stomatolog prilikom popravke razgovara sa detetom o svim etapama lečenja, kako bi ga rasteretio i smirio.