Veliki japanski lekar Šigeaki Hinohara zaslužan je za dugovečnost Japanaca. Nedavno je preminuo i ostavio nam u nasleđe vredna saznanja.

 

Želite da doživite stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Moguće je, pokazao je to svojim primerom veliki japanski lekar Šigeaki Hinohara, koji je nedavno preminuo u 105. godini života. On je posvetio život postizanju dugovečnosti nacije.

Pomogao je uspostavljanje medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao na fakultetima. Ovo su njegovi saveti za dug, zdrav i kvalitetan život.

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila kao što su ručak i spavanje – objašnjava on. Najvažnije je za vitalnost osećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne opterećivati se time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se viška kilograma

Lekar Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma i da treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašikom maslinovog ulja. Verovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i kekse, a često je i preskakao ručak kada je bio prezauzet. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu. 

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je zaplanirao i dalju budućnost. Tako se, kako je rekao, jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je takođe važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

Nakon 65. počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla – govorio je Hinohara. Ako čovek želi još da radi, neka radi. Ako ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi.

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dečice u školi, do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim. 

6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar

Hinohara je smatrao da lekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto biste se izlagali bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, veći nego što to misli medicina. 

7. Uvek koristite stepenice i nosite svoj prtljag i kese

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svugde idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag. Hinohara je koristio stepenice i uvek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo. 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga “Abt Vogler”. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte prirodom.

9. Bol je misteriozan

Najdelotvorniji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje i puštati muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom. 

10. Ne gomilajte materijalne stvari

Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete – jednostavan je bio Hinohara. loading...