Kako izdržati naporan trening? Jedna korisna navika učiniće da uživate u teretani

Stručnjaci se slažu da postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da uključite omiljenu muziku sledeći put kada vežbate.

Vežbanje Teretana Fitnes
Pixabay.com

Prema Ronna Kaplan, muzičkom terapeutu i pomoćniku na fakultet za muzikoterapiju na Državnom univerzitetu u Klivlendu, „muzika je na mnogo načina pozitivna za mentalno zdravlje”. Muzika svoje mesto može da nađe i tokom vežbanja i može da bude ključni element u poboljšanju treninga.

Ritam muzike

Pokret tela prirodno odgovara ritmu pesme, što vam može pomoći da se držite određenog tempa. Postoji razlog zašto stopalo počne da lupa ili ramena počnu da se kreću čim se začuje pesma. Prema Džoj Alen, predsednici muzičke terapije i direktorki muzičkog i zdravstvenog instituta na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, to je zbog ritmičkog uvlačenja, što je “nesvesna reakcija”, piše Huff Post.

– Naše telo će se kretati sa tim zvukom ili tim ritmom. Zbog načina na koji je naš mozak povezan sa ritmom – rekla je Džoj.

Kada birate muziku za vežbanje, na primer, kada idete u šetnju ili trčanje, želećete da izaberete tempo koji je blizak vašem prirodnom koraku.

Možete koristiti i muziku da povećate svoj tempo

– Ako tražite dodatni izazov, izaberite pesmu sa tempom koji je malo brži od vašeg prosečnog koraka trčanja ili hodanja, ovo bi trebalo da vam pomogne da se brže krećete tokom vežbanja. Možete početi sa pesmom sporijeg tempa i postepeno povećavati brzinu biranjem pesama sa bržim ritmovima, što je idealno ako želite da poboljšate tempo hodanja, trčanja ili generalno vežbanja – kaže Kaplan.

Motivacija

Muzika koju slušate tokom treninga pomaže u motivaciji, a iza te motivacije stoji nekoliko stvari. Prvo, verovatno želite da čujete omiljenu pesmu na plejlisti za vežbanje, što će vas možda zadržati duže na treningu. Drugo, ako pustite muziku koja je neočekivana bićete zainteresovani da čujete šta sledi, što će vas takođe zadržati u pokretu duže nego inače.

Muzika odvlači pažnju sa teških treninga

Dok pevate uz stihove ili vam izazivaju razna sećanja, pesme vam omogućavaju da lutate kroz režim vežbanja, tako da ne morate da razmišljate o tome koliko je naporan trening.