Kako (NE)AKTIVNOST utiče na zdravlje? Pogledajte šta se dešava VAŠEM TELU kada prestanete da vežbate (VIDEO)

lenjost
Business Insider/Twitter screenshot

Svakome se dogodi da preskoči trening ili dva, što nije "smak sveta". Ali, šta se događa sa našim organizmom kada u potpunosti prestanemo da vežbamo?

 

Prva nedelja 

Vaša izdržljivost već počinje da opada. Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 5 odsto, što znači da do vaših mišića dolazi isto toliko manje kiseonika, odnosno energije. Ukoliko biste pokušali da pretrčite pet kilometara za 20 minuta, vaše vreme bi bilo 10 sekundi duže. 

Druga i treća nedelja 

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12 odsto, snaga u mišićima opada, mišićne ćelije se smanjuju. S druge strane, rastu masne ćelije. Vreme koje bi vam bilo potrebno da pretrčite pet kilometara sada je duže za 60 sekundi. 

Četvrta, peta, šesta i sedma nedelja 

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12-15 odsto, mišićne ćelije su još manje, masne ćelije su toliko porasle da možete imati utisak kao da ste otečeni. Potrebno vam je tri minuta više da pretrčite pet kilometara. 

Dva meseca 

Maksimalna potrošnja kiseonika manja je za 26 odsto. Takođe bi najbolje bilo da prestanete da merite vreme koje vam je potrebno da pretrčite pet kilometara, jer ćete se prilično oneraspoložiti. 

Ako nastavite ovako, rizikujete:

  • visok krvni pritisak
  • visok nivo holesterola u krvi
  • razvoj određenih kardiovaskularnih bolesti
  • gojaznost
  • depresiju
  • nizak nivo samopouzdanja

Nakon napornog treninga je vrlo važno odmoriti se, ali bi umesto izležavanja najbolje bilo da se odlučite za aktivni oporavak. Pasivan oporavak će još više doprineti gubljenju snage i izdržljivosti. 

Pogledajte video-snimak: